Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 10 december 2007

  Terminsmarknaden för gris signalerar uppgång till sommaren

  Vetepriset fick ny fart i slutet av förra veckan. Kanske kan priset ta sig över 250 euro per ton den här veckan. Rapspriset har stannat upp lite på svaghet i palmolja och sojaolja. Sojakomplexet steg i förra veckan, under ledning av sojamjölet, där efterfrågan är stark. Terminspriserna för gris är uppåtriktade. Tyska priser för leverans är 21procent högre än för leverans nu i december.

  Vete
  Vetemarknaden steg kraftigt i fredags efter en stark uppgång i Chicago. Bakom ligger oro för låga lager och fortsatt stark efterfrågan. Nästa vecka, på tisdag klockan 8:30 eastern time släpper USDA sin rapport om globalt utbud och efterfrågan. Prognosen för carryout för 2007/2008 i USA förväntas minska till 296 miljoner bushels från 312 miljoner som var förväntat i november; Detta enligt en undersökning av 13 analytiker gjord av Dow Jones Newswire. Analytikernas prognoser låg i intervallet 262 till 319 miljoner. Detta är en siffra att hålla koll på på tisdag alltså.

  Priserna i Italien för soft wheat ligger på 265-270 euros per ton, medan de i Tyskland och Ungern ligger på ca 275 euro. Det var i alla fall där som flera avslut gjordes i veckan för export söderut. Annars håller den fysiska marknaden på att lugna ner sig inför julhelgen. Första veckan i januari blir det intressant att följa marknaden igen. Priserna i Hamburg låg på 242-245 euro. Både kvarnar och foderproducenter verkar ha fullt i lagren, enligt lokala handlare.
  Euronextmarknaden föll i torsdags när Egypten köpt vete från Ryssland i onsdags. I fredags stängde Chicago limit-up (+30 cent) på många kontrakt. På Minneapolis Grain Exchange, där vårvetet "white wheat" handlas är priserna nu över 10 dollar per bushel.

  Och så tänkte jag berätta lite om vad vi som handlare ser i marknaden:

  Vi ser mer och mer intresse i "bak-ändan av kurvan" (2009-2010), intresset kommer både från köpare och säljare och även investerare.

  Handelsbanken Capital Markets är i dag köpare av november 2010 runt 203 Eur/ton.
  Vi ser mycket producenter i Europa som säljer köpoptioner för november 2008. Eftersom kursrörligheten har ökat på grund av den instabila väder/politiska situationen (cirka 35procent kursrörelse på årsbasis) får man ganska bra betalt för optionerna. Många kombinerar sina prissäkringar med att ställa ut optioner och köpa terminer.

  Genom att sälja eller som man säger, "ställa ut" en köpoption ger man någon annan rätten – men inte skyldigheten – att av dig köpa vete till ett fastställt pris – lösenpriset. För att sälja denna rätt får man betalt och för närvarande ganska bra betalt.

  Raps
  Rapsfröpriset på Euronext är i princip oförändrat den senaste veckan. Palmoljan och sojaoljan, som jag tyckte såg svag ut i förra veckan, gick ned ordentligt. Det gör att det kan bli svårt för rapsfröpriset att stiga, men trenden är alltjämt intakt – upp – till dess den visat sig vara över. Palmoljans uppåttrend är inte intakt längre, även om det inte är klart säljläge rent tekniskt, medan sojaoljan fortfarande är i positiv trend.

  Gris
  På börsen Warenterminbörse Hannover handlas terminskontrakt på gris, liksom det handlas lean hogs på Chicago Mercantile Exchange. De svenska priserna på gris uppdateras utomordentligt sällan, medan de danska uppdateras ganska ofta. De svenska följer de danska. De danska har en god följsamhet med terminspriserna på Hannoverbörsen. Alltså, det är värt att följa terminspriserna i Hannover. Priserna har inte gått upp den senaste tiden. Däremot, om man tittar på terminspriserna framåt i tiden, finns ljus i tunneln. Marknaden förväntar sig något högre priser på gris i framtiden, 21 procent till augusti.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen