Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 26 november 2007

  Teknisk köpsignal i vete och rapsen fortsätter uppåt

  Vete
  Det blev en teknisk köpsignal i onsdags, när marknaden handlade upp över den viktiga nedåtgående motståndslinjen. Det började i Chicago med att marknaden handlade starkt på dåligt väder på flera håll runt på jorden. Paris (kvarnvete) och London (fodervete) bara följde med. Marknaden oroar sig inte så mycket för situationen i Europa, men i USA har endast ca 85% av höstsådden grott, mot normala 90% så här dags. Det är också torrt i Kina, i de områden där det produceras ris. CBOT-vetet handlades "limit-up" i onsdags och återigen i fredags.
  USDA rapporterade att exporten senaste veckan legat på 510500 ton, mot förväntade 350000-450000 ton. Det indiska bolaget MMTC Ltd sade sig vilja köpa 342000 ton. Indiens jordbruksminister, Sharad Pawar uttalade sig om vetebehovet i Indien och sade att Indien kommer att ha ett veteunderskott i tre år. Slutligen rapporterades att sådden i Indien ligger 23% under normalnivån för den här tiden på året.

  Alla dessa nyheter ger marknaden stöd. Mot detta finns endast det faktum att importen till Europa av sorghum och majs till foderproduktion har tagit ordentlig fart. Det håller tillbaka vetepriserna, men kan knappast väga tyngre än de andra tidigare nämnda nyheterna.

  Terminspriserna på CBOT ökade överlag, mest för det här årets skörd och även för nästa, medan priserna för leverans 2010 nästan inte rörde sig alls. Den som vill, kan prissäkra försäljningen/produktionen till ca 1600 kr i fem år med referens terminsmarknaden i Chicago. Det kan vara bra att känna till för den som väljer mellan olika grödor framöver, t ex mellan spannmål och betor.

  Raps
  Som jag skrev förra veckan fick rapsmarknaden stöd från sojaoljan i veckan och priset rusade uppåt i sin uppåtgående trend. Tekniskt ser det mycket lovande ut, både sojaolja och rapsfrömarknaden visar nya köpsignaler. När det går upp mycket och snabbt kan det emellertid komma rekyler, men det finns just nu ingen anledning att vara snabb på avtryckaren om det gäller prissäkring via terminer. Fortsätt avvakta och invänta lite högre priser.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen