Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 22 maj 2017

  Stigande mjölkpriser bäddar för rolig sommar

  Det kan bli en rolig sommar för mjölkbönderna, kanske den bästa sedan 2013.

  Mycket tyder på att de har ett stigande mjölkpris att se fram emot skriver ATL:s Marcus Frennemark i en marknadsanalys.

   Priserna har ökat på fem auktioner i rad på Global Dairy Trade.
  Priserna har ökat på fem auktioner i rad på Global Dairy Trade.

  Året 2017 började i och för sig inte så bra prismässigt. Auktionspriserna på Global Dairy Trade, GDT, vände nedåt och sjönk med 11 procent under årets första månader och den nordeuropeiska marknadsledaren Arla Foods sänkte sina priser för både april och maj.

  Men sedan slutet på mars har GDT-index vänt uppåt igen. På de fem senaste auktionerna har priserna stigit med 14 procent. Prisutvecklingen för smör sticker ut i GDT-statistiken. På de senaste tio månaderna har smörpriset fördubblats. Till det ska läggas toppnoteringar i terminshandeln med smör på EEX-börsen.

  Det finns alltså hopp om ett stigande mjölkpris på kort och medellång sikt.

  Produktionen har sjunkit globalt sedan juni 2016 och det är bara USA av de stora exportområdena, som fortsätter att öka sin mjölkinvägning. Mest minskade mjölkproduktionen på södra halvklotet. Under 2016 tappade Argentina nästan 15 procent av sin mjölkproduktion och Australien sju procent. De argentinska problemen är kopplade till extrem väderlek och lär påverka produktionen under hela 2017.

  EU-snittet under 2016 var minus 3,4 procent; i Sverige minskade invägningen med 2,7 procent, enligt Mjölkrapporten från LRF Mjölk. Det finns dock EU-länder som går emot trenden och ökar. Östländerna Tjeckien, Ungern, Rumänien och Bulgarien redovisar alla rejäla ökningar, men även länder som Irland, Nederländerna och Tyskland håller produktionen uppe.

  Förväntningarna på efterfrågesidan växer. Under 2016 ökade den internationella handeln med mejerivaror med 4 procent och världsekonomin befinner sig i ett expansivt skede. Konjunkturinstitutet gör bedömningen att den globala tillväxten ska bli 3,5 procent under 2017-2018 och den för mejeriföretagen viktiga importmarknaden Kina förväntas prestera runt 6 procent i BNP-tillväxt under perioden.

  Under 2016 steg Kinas import av mejerivaror med drygt 20 procent. Den ekonomiska utvecklingen borde innebära att den kinesiska konsumenten vill köpa ännu fler mejerivaror.

  Kinesernas intresse ökar för mer förädlade mejerivaror som förpackad mjölk, grädde, ost och helmjölkspulver, men de importerar allt mindre skummjölkspulver.

  Det finns också hot mot den globala tillväxten, inte minst politiska.

  Den amerikanska ekonomin går redan starkt och det finns förväntningar på stora offentliga infrastruktursatsningar från den nya administrationen. Men lyckas den nyckfulle presidenten få satsningarna genom kongressen?

  Ett allvarligare hot är säkerhetssituationen i Asien. Om temperaturen stiger ytterligare kring Nordkorea och dess kärnvapenprogram lär det få återverkningar på alla delar av världshandeln.

  Men minskad eller åtminstone oförändrad mjölkproduktion i kombination med ökad handel borde kunna växlas in i stigande priser det närmaste halvåret.

  Arlas höjningar och sänkningar brukar spegla utvecklingen av världsmarknadspriserna med ett par månaders eftersläpning. Det som har hänt sedan mars borde betyda att Arla öppnar plånboken och betalar någon eurocent mer för mjölken redan under juni.

  Mer bör följa senare i sommar.

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen