Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 8 februari 2008

  Sojan stiger, gristerminerna likaså

  I förra veckan fick vi se kursuppångar på framförallt Lean Hogs, vitt socker och havre (i Chicago). Det svenska priset på havre ligger betydligt högre än priset i Chicago. Det är inte en situation som kan existera länge, utan kommer att gå ihop – antingen genom att Chicago-priset stiger eller att priset i Sverige sjunker, eller lite av båda delarna.

  Vete
  Prisskillnaden mellan Chicago-vete och Euronext-vete för leverans i maj har gått ihop till endast 90 kr per ton. Euronext låg under hösten upp till 400 kr högre än Chicago. Den senaste tiden har vi sett styrka på CBOT, medan den europeiska marknaden visat en hel del svaghet och nu faktiskt kanske t o m brutit ner från uppåtgående trendlinje och börjar sjunka. Faller priset i Europa ytterligare kan det i första hand gå till 240 euro per ton för maj-vetet och i värsta fall ända ner till 215 euro, där november-vetet i princip handlas. Kanske kommer vi i så fall att få se spreaden mellan maj och november gå ihop ännu mer. November har trots fundamenta på utbudssidan handlats relativt starkt, åtminstone i jämförelse med 2007/2008 års skörd.

  Chicago steg rejält i fredags med draghjälp från Minneapolis Grain Exchange, där man handlar White Wheat. Det var starkare efterfrågan på vårvete, som drog upp priserna, där priserna stängde limit-up i fredags. I torsdags föll priserna i Europa på nyheten att Argentina är på väg att öppna för export igen och att Ukraina överväger att höja sin exportkvot.
  På fredag, den 8 februari, släpper USDA sin månatliga "Crop Production, World Agricultural Supply and Demand Estimates", klockan 13:30 GMT. Den blir viktig att hålla koll på.

  Raps
  Rapsfröet stod still i veckan. Inga speciella nyheter har kommit under veckan, vad vi hört. Priset på sojaolja fortsatte upp under veckan, medan palmoljan var lugn, åtminstone mot slutet av veckan.

  Sojamjöl
  Rekylen nedåt i förra veckan är över och sojamjölet steg i veckan. Jag skulle tro att vi kommer att få se fortsatta kursuppångar i den här veckan. uppåtgående trenden är fortfarande intakt. Brasiliens 2007/2008 års skörd, där skörden började för ett par veckor sedan, beräknas till rekordhöga 60.9 miljoner ton. Detta är något lägre än de 62.3 miljoner ton som man trodde i september. Förra året skördade man 58.5 miljoner ton. Bakom nedjusteringen av skörden ligger att man tror att arealen inte blev så stor som man trodde i september.
  Det finns också en del som köper på att det rent tekniskt ser lovande ut för kortsiktiga vinster. Det gäller både sojamjöl och kanske i ännu större utsträckning sojaolja.

  Gris
  Lean Hogs på CME handlades upp i veckan. Terminspriserna på Lean Hogs för leverans i juni ligger 34% över dagens priser (för leverans i februari), se sista pristabellen här nedan. Lean Hogs har inte dragit till sig så mycket intresse från marknadsaktörer och det kan man ta som tecken på att där kan intresset öka ordentligt med ytterligare skjuts uppåt i priserna.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen