Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 17 februari 2016

  Skogen växer mest hos Skatteverket

  ”Jag vill i alla fall ha 25 procent upp på taxeringsvärdet” är en vanlig kommentar när två släktingar eller goda grannar skall göra upp en skogsfastighetsaffär.

  I bakhuvudet finns den gamla sanningen att taxeringsvärdet ligger en bra bit under marknadsvärdet. Köparen ringer sedan en ”skogskunnig” gammal vän som håller med om att det bara är att slå till.

  För er alla som läser detta, gör för Guds skull aldrig så här! Det kan verkligen bli allvarligt fel. Först har vi ett enkelt, men vanligt räknefel. Mycket riktigt ska taxvärdet representera 75 procent av bedömt marknadsvärde, men för att komma från 75 till 100 procent måste du multiplicera med 33 procent och inte med 25. Här är det köparen som är vinnare med en underskattning på drygt 6 procent.

  Bortsett från räknefelet så vill jag hävda att det är köparen som står den i särklass högsta risken i denna affär. Många lever fortfarande i villfarelsen att taxeringsvärdet alltid är för lågt. Men efter att Skogsvårdsavgiften försvann 1993 och arv- och gåvoskatten avskaffades 2014 så tappade taxeringsvärdet på skogen till stor del sin betydelse för markägaren.

  Så handen på hjärtat, har du noga uppdaterat skogsuppgifterna när du fick taxeringsblanketterna 2007, 2010 och 2013? Många har gladeligen hoppat över detta, vilket kan ställa till det.

  Det du inte visste eller tänkte på är att i de förtryckta uppgifterna skriver Skatteverket vid varje ny taxering upp virkesförrådet med en tänkt tillväxt. Avverkningar och eventuella stormfällningar saknas naturligtvis, det är ju dessa du ska komplettera med.

  Konsekvensen blir att virkesförråden och därmed taxeringsvärdena sväller över alla breddar på många fastigheter. I Skatteverkets länsvisa schablontal för skogstillväxt låg exempelvis Blekinge län på + 15 procent vid den senaste taxeringen. Du som struntat i de tre senaste taxeringarna har därmed fått en ökning av taxerat virkesförråd på 52 procent.

  Tänk om du samtidigt har avverkat 40 procent av din skog under det senaste timmerprisrallyt. Då blir skillnaden mellan taxeringsvärde och marknadsvärde enormt och det är detta vi nu ser i taxering efter taxering.

  Vad ska du som skogsägare göra nu då? Jo, du ska nogsamt fylla i taxeringsblanketten som kommer i oktober. Framför allt skall du aldrig köpa, sälja eller ens värdebedöma något med hänvisning till taxeringsvärdet. Lycka till med affärerna!

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen