Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 26 maj 2008

  Prisuppgång på olja och vete söker botten

  Vetet fortsatte ner i veckan. Råoljan slog nya imponerande rekord, metallerna var starka likaså, medan aktier hade en mörk vecka. Argentinas regering och bönderna hade ett 90-minuters möte som inte ledde fram till någonting. Vädret är OK i världen och inte det viktigaste den här veckan.

  Vete
  På måndag är det Memorial Day i USA och de amerikanska börserna kommer att vara stängda. Memorial Day brukar anses vara början på sommar-marknaden i USA. Den kom tidigt i år, men i alla fall i Europa kom våren tidigt och sommaren är redan här, tycks det som. I norra Afrika börjar skörden snart. Det blir nu än mer en vädermarknad, även om väder inte intar centralplatsen just den här veckan.

  Vädermässigt ser det mesta bra ut. T ex i England räknar ADAS med 8 ton per ha och 23 procent större veteskörd än förra året. Prognosen efter en La Nina, som ebbar ut nu innan sommaren, är dock att det kan bli lite torrt på sina håll i USA under sommaren. Det rapporteras från New South Wales (som står för 30 procent av veteskörden i Australien) att det är för torrt för en framgångsrik sådd. Detta påverkade marknaden positivt framförallt i tisdags i veckan som gick. Det har varit torrt i Kazakhstan under våren, så pass att man skrivit ner sin skördeprognos till 16 mt, från 20 mt förra året. I Kazakhstan odlar man HRW, dvs högproteinvete. Det är också på högproteinvete som oron för utbudsstörningar har varit som störst. – Minns HRS på Minneapolis som gick från 5 dollar per bushel till 25 på nästan nolltid i vintras. Om jag får ha en åsikt, så är det att högproteinvete har större uppåtpotential än soft i år. Nu är det inte dåligt väder överallt. I Europa är det "bra eller väldigt bra förhållanden" enligt en rapport från Toepfer, det välkända handelshuset. Toepfer prognosticerar en veteskörd på 129,1 mt, vilket skall jämföras med
  StrategieGrains, som i sin rapport för en vecka sedan sade 128,3 = bearish för europeiskt vete med EBMX8-kontraktet i spetsen.
  Just nu är, sedan det successivt började för tre månader sedan, temat i marknaden den stora skörden, 7 procent större än förra året. Jag tror nästa tema blir farhågor om den stora skörden verkligen blir så stor och hur efterfrågan faktiskt kommer att utveckla sig. Marknaden har inte fokuserat alls på efterfrågan de senaste tre månaderna.

  Vetepriset söker just nu efter en botten. Frågan är om den kommer innan midsommar eller i samband med skörden – och lantbrukarnas försäljning till Lantmännen, BM Agri, Lovang med flera? Även om det kanske inte är dags precis just än, bör veteköpare/konsumenter börja se över sina möjligheter att köpa terminer och spot. Man skulle kunna tänka sig att efter skörden flyttar temat i marknaden över till efterfrågan, som då antagligen – drivet av Kina, Indien, mfl länder visar fina ökningstal. Efterfrågan är förvånansvärt oelastisk, från många länder hörs fortfarande bara ett "sugljud".
  Euronext-vetet höll sig bra i onsdags, men följde med SRW ner i torsdags. Det kom nyheter att Ukraina skulle ge sin in i exportmatchen igen och sedan var det den gamla vanliga oron om höga skördar i sommar.

  Om man är orolig för fortsatta värdeminskningar på det på fälten växande vetet är det fortfarande höga priser om man säljer novemberkontrakten på Euronext EBMX8 à 50 ton stycket.
  Spekulanternas långa position i veteterminer på CBOT minskade till 6 083 kontrakt från 13 000 kontrakt förra veckan. Den spekulativa långa (köpta) positionen i SRW är nu nästa borta. Visst kan spekulanterna bli netto-korta, men nu börjar vi närma oss nivåer där vi inte har så mycket potential till säljtryck kvar från spekulanterna. Å andra sidan, juni och juli är de stora säljmånaderna för "Commercials", dvs från bönder och spannmålshandlare. Det är då de prissäkrar sina lager av skördat och nästan skördad spannmål.

  Raps
  Råoljan satte nya kursrekord på löpande band i veckan och stängde i fredags på 132,19 dollar per fat, vilket var ganska mycket lägre än rekordnoteringen. När vi talar råolja i råvarubranschen menar vi det terminskontrakt på Light Sweet Crude som handlas på NYMEX i New York. Det är en lätt olja (blir mycket bensin) som inte är sur (lite svavel), därav "Light, Sweet".

  Den här veckan har rapsen tagit intryck av oljan och i synnerhet att dessutom diesel / eldningsolja handlas rekordhögt i förhållande till råoljan. Det gör att biodiesel stiger och därmed rapsen. Det är svårt att tala raps idag utan att tala råolja och annan energi. Situationen på råoljesidan är att det för närvarande finns bara ca 3 miljoner fat om dagen i ledig kapacitet och den finns i bara ett land, Saudiarabien. Till utbudssituationen kommer den geopolitiska situationen som kan skapa utbudschocker. Liksom på jordbruksprodukter finns nästan inga lager att ta av och blir det störningar slår de direkt mot priset. Det kan vara t ex sabotage i Nigeria eller Irak. "Risken" är därför helt klart på "uppsidan" i oljan och därför också i rapsen. På kort sikt är det svårt att sia, kanske skall råoljan ner i en rekyl nu. På lite längre sikt – tror vi att man kan glömma råolja under 100 dollar på ett tag. -På riktigt lång sikt, så är den genomsnittliga produktionskostnaden någonstans kring 20 dollar – och där bör ett långsiktigt pris ligga, men då måste man börja pumpa från de nya fält man hittat utanför Brasilien och Mexiko och det tar åtskilliga år. Till det kan man kanske lägga politikers beslut som nu ännu kanske mer är inriktade på att gynna biobränslen än billig vanlig diesel.

  Tekniskt kan sägas att rapsen har stigit en del med råoljan, men båda känns just nu, för tillfället, aningen "överköpta".

  Sojamjöl
  "Argentina" är nu redan överspelat som påverkande faktor på marknaden. När man summerar allting kan man avgjort säga att Argentina är ytterligare ett land vars status som leverantör inte är tillförlitlig. Det gäller ju sojan, där Argentina är världens största exportör av sojamjöl tillsammans med USA. (Argentina är den tredje största sojaexportören i världen). Skatten på biodiesel är bara 5 procent, medan den är 35 procent på sojaolja, så man tillverkar i regel biodiesel innan man exporterar produkten från Argentina. Argentinas regering träffade bönderna i ett 90 minuter långt samtal och det ledde inte till någonting.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen