Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 31 mars 2008

  Prisnedgång i vete och raps

  Jordbruksprodukterna är under säljtryck inför "plantingsrapporten" från USDA, avblåst strejk i Argentina, och generell likvidering av råvarupositioner bland investerare, inte minst inför månads- och kvartalskiftet, då många kliver ur sina positioner, hedgefonder inte minst. USDA:s rapport på i dag är den viktigaste för marknaden på mycket länge.

  Vete
  Vetepriset i Europa föll kraftigt i fredags, med fyra procent, och följde då den amerikanska marknaden. Fallet späddes på av oro för att det europeiska vetet inte skulle vara konkurrenskraftigt i förhållande till det amerikanska, t ex för köparländer som Egypten. Franskt vete kostade mer än 64$ mer an amerikanskt i en tender till Egypten i torsdags. Dollarfallet börjar märkas även på spannmålsmarknaden. Sedan i torsdags morse har maj-terminen backat mer än 20 euro per ton.
  Tekniskt finns starkt stöd i marknaden vid 200 euro per ton för novemberkontraktet på Euronext.

  IGC publicerade en uppdaterad prognos för global produktion i fredags. Prognosen är oförändrad från i februari och IGC vidhåller och räknar med 7% högre skörd av vete i år, eller en ökning med 42 miljoner ton till 646 miljoner ton. Av detta kommer EU-27 att stå för ca 128,6 miljoner ton, en ökning från 111,5 förra året, eller en ökning med 15%. (Värt att notera är kanske också att IGC räknar med en global korn-skörd som är 10% större i år jämfört med förra året.)
  Vädret har fortsatt att vara bra i stora delar av världen, det har varit milt i norra Europa, men det har varit torrt i Spanien och i södra Frankrike, vilket påverkat höstvetets övervintring där, dock utan att nämnvärt påverka totalsiffrorna än så länge, enligt analysfirman Tallage.
  Det har rapporterats om torrt väder i början på förra veckan i USA, samtidigt som det är blött på andra håll där. Det fick priserna att stiga lite i veckan som gick.
  Hur mycket väntas efterfrågan öka med i år? Jo, IGC skriver i sin februari-rapport om en förväntad efterfrågan på 611 miljoner ton. Lagren kan alltså, om vädret fortsätter att vara varken bättre eller sämre än normalt, fyllas på med nästan 7% i termer av konsumtion. Om det skulle bli fallet kan vi nog få se ganska stora prisfall. Allt hänger på vädret och det blir intressant att följa.
  Den 7 april kommer USDA med sin första crop progress report för året, som marknaden är mycket intresserad av att få ta del av. Redan på måndag släpper USDA statistik på "Grain Stocks" och "Prospective Plantings". Marknaden kan bli volatil då, så det är klokt att inte ligga nära ett margin call på sina terminskontrakt.
  Consensus-estimatet bland analytiker är en areal besådd med vete om 63,628 miljoner acres, upp 5% sedan förra året. Lagren väntas uppgå till 666 miljoner bushels.

  Raps
  Bönderna i Argentina slutade med sin protestaktion i fredags, vilket påverkade framförallt sojapriserna, mjölet och oljan.
  USDA:s rapport på måndag väntas visa kraftigt ökad areal av soja i USA. Consensus-estimatet är 71,721 miljoner acres, nära 13% mer än under 2007. En större areal än så kommer att leda till lägre priser. Sojabönor väntas alltså ta areal av majsen. Förra året såddes den högsta arealen majs sedan andra världskriget, 93.6 miljoner acres, pga etanolefterfrågan. Det som väger mot majsen och till förmån för sojan i år är de högre priserna på sojabönor och dyrare gödsel. Tidningen Farm Futures ( HYPERLINK "http://www.farmfutures.com" www.farmfutures.com) publicerade nyligen en undersökning av 1000 jordbrukare som visade på en stor minskning av majsarealen till förmån för sojaarealen. Jordbrukarna i USA svarar på ekonomiska signaler och producerar inte bara det som alltid har producerats, som kanske har varit tendensen i genomreglerade Sverige.
  Hur det går med sojan påverkar hur det går med rapsen. Därför är det intressant att hålla koll på.

  Gris
  Lean Hogs fortsätter att gå negativt på produktionsökningar i USA, kombinerat med en oro för den ekonomiska utvecklingen i USA. Jag skulle kunna tänka mig, faktiskt, att den prognos om högre priser, som finns i terminspriserna för leverans i juni och senare, inte infrias. Marknaden för gris, i alla fall i USA, visar ingen som helst teknisk styrka.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen