Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 7 april 2008

  Prisnedgång i vete och raps

  Jordbruksprodukterna hade en något lugnare prisutveckling i veckan som gick, jämfört med tidigare.

  Vete gick ner i pris med 1 – 2 procent både i USA och i Europa. Veckans stora vinnare var majsen, följd av vårvetet. Det är planteringen av soja, som ökar på bekostnad av dessa två grödor. Havrepriserna i USA har också gått upp. Jag har tidigare påpekat att havrepriserna i USA ligger långt under priserna i Europa och havren får också pris-stöd från majsen i USA. I måndags för en vecka sedan sade USDA att amerikanska bönder planerar att så 8 procent mindre majs och 18 procent mer soja.

  Vete
  Vetepriset i Europa med leverans i maj är för närvarande 150 kronor per ton dyrare än CBOT. För Euronext november mot CBOT december är däremot CBOT 178 kr dyrare än Euronext.
  Fondpengar är på väg in i råvaror igen efter likvideringen av positioner i slutet av första kvartalet.
  Vetehandlare tittar nu särskilt på väderproblemen i USA, där vinterveteområdena i västra prärien (västra Kansas, Oklahoma och västra Texas) har det torrt och södra mellanvästern (Arkansas till Ohio) har mer fuktighet än normalt. Vissa fält rapporteras stå under vatten. De västra delarna av Kansas, Oklaholma och Texas, där 54 procent av USA:s höstvete odlas, fick ingen nederbörd alls den senaste månaden.
  I Ukraina är vädret gynnsamt, å andra sidan, medan Turkiets produktion kan falla med så mycket som 30 procent 2008 om torkan, som drabbat landet, fortsätter.
  Enligt SS Singh, en professor vid Indian Agricultural Research Institute i New Delhi, sade i fredags att den indiska skörden kan bli skadad av kommande kraftiga regn i landets nordvästra delar, där veteodlingen huvudsakligen sker. Indien är en av värdens största producenter av vete, men också en stor nettoimportör.
  Spanien har just nu sin värsta torka på 40 år, vilket skadar skörden där.
  Dessa nyheter fick vetepriset på CBOT att stiga 4 procent i fredags.

  Raps
  Priset för leverans efter skörd har fortsatt att sjunka i förhållande till priser för leverans före skörd (november jämfört med maj). November-kontrakten handlas 6 procent under maj-kontrakten, 1 procent lägre än förra veckan. Marknaden förväntar sig alltså ett ökat utbud efter skörd i förhållande till 2007/2008 års skörd, mer så denna vecka än för en vecka sedan.
  Naturligtvis är det så att rapspriset påverkas av den planerade ökade sådden av sojabönor i USA (+18 procent jämfört med förra året). Mot den bakgrunden skulle faktiskt rapsfröpriserna kunna gå ner ännu lite till (novemberkontrakten alltså).

  Gris
  Lean Hogs gick upp kraftigt i torsdags och fredags, efter att ha gått svagt i en vecka. Trots att marknaden visar stor "dynamik" på uppsidan, finns tekniska motstånd för junikontraktet på de här nivåerna (72 cent per pound). Ryktet går att det är Kina som köper fläsk. Wen och Hu är medvetna om att de flesta uppror i Kina i historien har inträffat samtidigt med matprisinflation eller matbrist. Detta sker samtidigt som USA har det största fläskberget på länge, vilket skulle vara negativ information för marknaden, allt annat lika. Å andra sidan håller man nu på att slakta av suggorna både i USA och i Kanada och det skulle kunna tala för att priserna kommer att gå upp – och vara höga i minst två år. På kort sikt bör nedgången i produktion dock leda till minskad efterfrågan på foder – i USA majs och sojamjöl. Detsamma håller på att hända i USA på nötboskapssidan, därav de stigande mjölkpriserna.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen