Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 21 april 2008

  Prisnedgång i vete och raps

  Temat i vetemarknaden fortsätter att vara att priset kan gå ner om vädret fortsätter att vara bra. Maltkornsskörden beräknas bli mycket stor i Europa och i synnerhet i Sverige. Det finns utrymme för spannmålspriserna att sjunka ytterligare 100 eller 200 kr per ton, generellt.

  Vete
  Vetepriset i Europa med leverans i maj föll kraftigt i veckan – samtidigt som Kazakstan införde exportstopp, märkligt nog. Temat, som jag skrivit om de senaste månaderna är att skörden ser ut att bli stor. StrategieGrains kom med sin senaste analys i torsdags. I den justeras förväntad veteskörd ner lite, från 128,56 Mt till 128,47 Mt, men är ändå 15 procent större än förra året i EU. Det har regnat på sina håll i Europa den senaste tiden, vilket varit bra med tanke på torkan. Å andra sidan har vårsådden inte kunnat komma igång. Än så länge är det dock ingen fara för skördens storlek. Sammantaget i EU utvecklas skörden på ett bra sätt.

  Det är nu förmånligt i norra Europa att använda inhemska sädesslag för foderproduktion, åtminstone till de terminspriser som indikeras efter skörd.

  Priserna längs terminskurvan för CBOT-vete har fallit för alla löptider. Förra veckan låg priserna kring 2 200 kr per ton. Nu ligger de korta kontrakten nästan på 2 000 kr per ton. På lite längre sikt ser priserna kanske väl höga ut om utbudskapaciteten byggs ut. Contangot (högre priser för längre löptider), som gäller för 2008/2009 års skörd tycker vi är märkligt, med tanke på att skörden i världen väntas bli upp till 7 procent högre än förra året.

  Korn
  StrategieGrains skriver om kornskörden att förväntningarna sjunkit pga torkan i Spanien. Skörden förväntas ändå bli 4 Mt större än förra året. Detsamma gäller i övriga världen, vilket innebär att det finns utrymme för lägre priser, i synnerhet som korn är dyrare än majs. Kornpriset kan även påverkas negativt av sjunkande priser på vete, som det också kommer att vara gott om.

  Beträffande maltkorn, finns också utrymme för lägre priser på ny skörd, givet att vädret fortsätter att vara gynnsamt. En avmattning av industrikonjunkturen kan också ha en negativ inverkan på efterfrågan – på öl, vilket kan vara negativt på priset på korn.

  Raps
  Även rapspriset backade i veckan som gick. Priset ser ut att ha stabiliserat sig, men blir det fortsatt svagt på vete och de andra jordbruksgrödorna, kan rapspriset också få en släng nedåt. Tekniskt är det svårt att säga vad som skall komma. Dels har en nedåtgående trendlinje brutits vilket tyder på att nedgångarna är slut, men dels är det inte någon ny toppnotering gjord. Oavgjort läge från den tekniska analysen alltså.
  Novemberkontrakten handlas 4 procent under majkontrakten

  Gris
  Priset på gris får man väl anse, har bara en väg och gå och det är upp. Det ligger i terminspriserna på t ex Lean Hogs i Chicago. I veckan handlades dessutom terminspriserna upp ordentligt.
  Junikontrakten ligger nu på 74 cent per pound. Det var inte så länge sedan vi handlade kring 50-60 cent.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen