Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 11 maj 2008

  Prisnedgång i vete och raps

  Förra veckans vinnare var ris, som bara i fredags steg med 5 procent i Chicago. Orsaken är naturligtvis skadorna i Burma/Maynmar dels på befintliga lager och dels på mark, som blivit omöjlig att så på. Lean Hogs och rapsfrö var andra råvaror inom kategorin jordbruksprodukter som gick upp kraftigt, med uppgångar på nästan 10 procent.

  Vete
  USDA:s WASDE-rapport som kom igår kan sägas vara "bullish" majs och sojabönor – och därmed raps. Vi såg också sojaoljan och rapsen stiga igår. Rapporten var dock negativ för vetepriset. Det som avses är naturligtvis pris efter skörd 2008. Prognosen för carry-out-lagren var i princip oförändrade, utom för sojabönor, som var bullish. USA:s produktion av vete 2008/09 väntas öka med 16 procent till 2392 miljarder bushels (87,9 miljoner ton).

  Global produktion räknar USDA att den kommer att uppgå till 656,01 miljoner ton. Jämför med IGC som senast lämnade prognosen på 645 miljoner ton. Efterfrågan räknar, IGC med att den uppgår till 611 miljoner ton.

  Vädermässigt är det blött i USA och Plantings från USDA som kommer på måndag väntas visa att exempelvis majsen bara kommit till 50 procent sått. Utfallet från rapporten är kursdrivande.
  Sydvästra Australien har det återigen torrt, precis som det var 2006 och 2007. Det förväntas komma mindre regn än normalt. Det är strax tid att så i Australien för skörd i oktober till december.

  Det är en ordentlig short-squeeze i majkontrakten på EBM på Euronext. Kontrakten handlas över 210 euro, trots att spotmarknaden i Rouen ligger kring 200. Öppen balans i fredags var 1700 kontrakt och vissa av dessa vill helt enkelt inte sälja. På måndag är sista handelsdagen och det skall bli intressant att se vad som händer under dagen. Om man inte är specialist och kan ta leverans är det bäst att kliva ur sina terminspositioner senast tre dagar innan de går i leverans.

  Följsamheten med underliggande kan helt och hållet försvinna mot slutet. I och med förfallet av maj-kontraktet går terminsmarknaden helt över på att handla årets kommande skörd och senare skördar.

  Spekulanterna är betydligt mindre långa vete nu, när pristrenden är nedåt. Det är nog något som kommer att fortsätta och i så fall förstärka nedgången.

  Raps
  Rapspriset påverkas av sojaoljepriset, som i sin tur påverkas av den väldigt starka råoljan. Hela sojakomplexet gynnas prismässigt av det våta vädret i USA, där det råder farhågor om hur utsädet kommer att gro. Råoljan gjorde ett ryck från 114 dollar per fat-nivån upp genom 120 till 126 dollar. Självklart påverkar detta rapspriset mycket. Tillsammans med ris och lean hogs var raps veckans vinnare med en uppgång på 8 procent.

  Gris
  I förra numret skrev jag att det troligaste var ett priset skulle gå upp, på de fundamenta som finns. Mycket riktigt fortsatte priset upp till föregående topp, som gjordes innan rekylen. Där stannade priset i fredags. Nu är frågan, skall priset gå vidare upp mot 80-centsnivån? Vi har en teknisk situation med mer köpsignalsläge än säljsignalsläge. Det är bra momentum i uppåt, så jag skulle nog gissa på att priset kan fortsätta upp för att testa toppen kring 80 cent per pound.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen