Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 12 december 2016

  Överraskande stor höjning australisk veteprognos

  Det mest överraskande i decembers månads WASDE-rapport var prognosen för den australiska veteskörden som skrevs upp med 4,7 miljoner ton.

   Den australiska veteskörden skrevs upp med 4,7 miljoner ton i decembers månads WASDE-rapport.
  Den australiska veteskörden skrevs upp med 4,7 miljoner ton i decembers månads WASDE-rapport. FOTO: Mostphotos

  En uppskrivning var väntad men höjningen var större än väntat och skapar förväntningar på en rekordskörd i Australien 2016/17 som ligger 18 procent över tidigare rekord.

  Den förklaring som lämnas i rapporten är i det närmaste ideala väderförutsättningar under perioden. I Kina skrivs samtidigt veteskörden upp med 0,9 miljoner ton och i EU och Brasilien med 0,4 miljoner ton. Det betyder att det globala skördeutfallet väntas öka med 6,5 miljoner ton.

  I övrigt innehöll rapporten få förändringar jämfört med novembersiffrorna.

  Inga direkta nyheter väntas i det amerikanska skördeläget enligt rapporten. För de tre stora; vete, majs och sojabönor var siffrorna i linje med marknadens förväntningar. Prognosen för majsskörden låg i rapporten på 2 403 miljoner ton för säsongen 2016/17 mot marknadsestimatet på 2 413 miljoner ton.

  För sojabönor pekade rapporten på 480 miljoner bushels där marknaden hade räknat med 470 miljoner bushels. Prognosen för den amerikanska veteskörden låg på 1 143 ton vilket var något över förväntade 1 139 ton.

  Läs mer: Mer majs och sojabönör i USA pressade spannmålsprisernaLäs mer: Uppåt för vetet efter rapportenLäs mer: Ny prognos höjde rapspriset

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen