Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 21 januari 2008

  Nya uppgångar för vete och Lean Hogs

  Effekten av USDA:s rapport blev kortvarig, men marknaden för SRWW på CBOT fick förnyad styrka i fredags. Veckans vinnare är Chicago-vete och Lean Hogs i Chicago, medan förlorarna är havre och foderkorn.

  Vete
  Priserna i Europa för 2007 års skörd skulle kunna stiga. Hotet från Argentinsk skörd har avklingat och Rysslands export är helt stängd sedan man höjde exportskatten till 40%. Exportskatten varar till och med april.

  Vi förväntar oss en högre skörd, framförallt i Europa i år, av två anledningar. För det första räknar vi med att spannmålsarealen ökar med 5% till 58.8 miljoner hektar. För det andra räknar vi med att hektarskörden förbättras från förra årets, som var dålig för Europa i stort. Vi räknar alltså med att spannmålsskörden ökar från 256 miljoner ton till 292 miljoner ton. Detta skulle vara negativt för marknaden. Icke desto mindre tror vi inte att detta kommer att påverka marknaden förrän det blir tydligare vad det blir för skörd. Mycket kan hända med vädret, som bekant. I Sverige har övervintringen varit bra, medan det i t ex i Spanien och södra Frankrike varit ganska torrt. Vi räknar f n med en hektarskörd om 5.7 ton för EU 27. Detta är lägre än 2004/2005 (6.08 t/ha) men högre än 2003/2004 (4.97 t/ha).

  Det talas i marknaden om möjligheten till produktionsökningar av europeiskt vete om +20%. En faktor som skulle kunna minska denna effekt av ökad areal är ett sparsammare användande av gödsel, på grund av de högre priserna på detta.
  I Sverige medförde det fuktiga vädret i höstas att en del areal flyttades från höstgrödor till vårgrödor. Av den anledningen räknar vi med att vetearealen minskar något, medan den ökar kraftigare för vårgrödor som t ex korn. För soft wheat räknar vi med en skörd 2008/2009 om 2.17 Mt mot 2.26 Mt 2007/2008. För korn däremot räknar vi med 1.76 Mt mot 1.44 Mt förra året. Total spannmålsproduktion väntas uppgå till 5.27 miljoner ton jämfört med 5.06 förra året.
  I fredags lämnade analysfirman Informa en prognos för den amerikanska arealen för höstvete och angav den till 46.6 miljoner acres. I december låg prognosen 2.1 miljoner acres högre. Samdigt räknar man med en vårveteareal om 12 miljoner acres.

  Får 2007/2008 års vete-år kan det vara bra att veta att Argentinskt vete fortfarande är belagt med exportstopp. Skörden är över och den argentinska regeringen har angett skörden till 15.4 Mt. Detta innebär en total export på ca 10.5 Mt. Det är troligt att exportstoppet lyfts inom kort. Å andra sidan är USA nästan färdiga med sin export, Ryssland är stängt. Konkurrenssituationen för europeiskt vete ser bra ut. Exporten från Europa kan komma att utveckla sig positivt. Det kan därför bli ont om vete framåt sommaren.

  Raps
  Palmoljan, sojaoljan och rapfröpriset har alla rekylerat i veckan som gick. Bakom nedången ligger svagheten i råoljan, som sjönk under 90 dollar fatet. Bakom det, ligger i sin tur, tilltagande oro för att USA är på väg in i recession. Ben Bernanke sade i torsdags att ytterligare räntesänkningar kan vara motiverade för att hjälpa den amerikanska ekonomin. Frågan är om det är färdigrekylerat eller om nedgångarna skall fortsätta i den kommande veckan? Priserna på oljorna ligger bara några procent under respektive all-time-high.

  Gris
  Priserna på Lean Hogs på CME har fallit tillbaka från toppnoteringen vid Jul kring 60 cent per pound, men har den senaste veckan stigit något. April ligger på nästan 63 cent, medan februari ligger kring 55.
  Det finns en terminsmarknad i Tyskland, den lilla börsen Warenterminbörse Hannover, men den är så ohyggligt liten att den inte duger till någonting.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen