Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 6 december 2017

  Många ska vinnas över för bibehållen CAP-budget

  BRYSSEL.

  ANALYS. Det är många som ska övertygas om att förra veckans EU-kommissionsförslag för en reformerad jordbrukspolitik är vettiga. Kanske inte minst EU-kommissionen själv.

   Jordbrukskommissionär Phil Hogan har en tuff uppgift framför sig.
  Jordbrukskommissionär Phil Hogan har en tuff uppgift framför sig. FOTO: Ann Lindén

  Vid ett presseminarium som arrangerades av EU-kommissionens generaldirektorat för jordbruk i veckan handlade det mycket om det meddelande om EUs framtida jordbrukspolitik som kom i slutet av november. Det presenterades som ett diskussionsunderlag med få detaljer men några starka principer som EU-kommissionen stöttar. Under dagen i Bryssel blev det tydligt att det troligen även är kommissionsintern marknadsföring av den gemensamma jordbrukspolitikens vikt.

  För jordbrukskommissionär Phil Hogan måste inte bara övertyga medlemsländer och EU-parlamentet om att historiskt impopulära idéer som stödtak och höjda miljökrav är rätt väg att gå, utan även sina kollegor i EU-kommissionen om att den gemensamma jordbrukspolitiken är bra överhuvudtaget och förtjänar sin plats som EUs största budgetpost. Det är jordbrukskommissionärens uttalade ambition att hålla jordbruksbudgeten så nära nuvarande nivå som möjligt.

  Det är EU-kommissionen som lägger förslaget om unionens nästa långtidsbudget, den första utan nettobetalaren Storbritannien. Budgetkommissionär Günther Oettinger förbjöd alla skarpa siffror i förra veckans meddelande, en markering av vem det är som styr över budgetprocessen. Idén om stödtak finns kvar, men frågan om hur de pengar som i så fall sparas in ska användas lär diskuteras livligt. Ska de stanna inom jordbruksbudgeten, fördelas över andra budgetområden, eller vara en ren nedskärning?

  Andra kommissionärer kan tänkas argumentera för att en del av jordbruksbudgeten bör gå till deras områden, som miljö, eller forskning, eller regional utveckling. Då måste jordbrukskommissionären bevisa att jordbrukspolitiken kan ge resultat på de områdena, men att det görs bäst inom jordbruksbudgeten.

  Höjda miljökrav för direktstöden kan stärka Hogans position, men i mejlsvar till ATL är jordbrukskommissionären otydlig om det är vad som menas med de ”högre ambitioner” som han vill se i miljö- och klimatarbetet.

  Det kan hända att jordbrukskommissionärens medarbetare överdriver konflikterna inom EU-kommissionen. En bild av att Phil Hogan under hårt internt tryckt gjort sitt absolut bästa och att förhandlingsmånen därför är minimal från kommissionens sida kan tjäna honom väl, när det ska kompromissas med EU-parlamentet och Rådet.LÄS MER: Ansvaret för CAP läggs på medlemsländerna i reformskissPREMIUM: LRF försiktigt positiva till förslag om ny CAP-reform

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen