Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 7 januari 2018

  Ljus i tunneln även för odlare som inte ställer om

  Marknaden skriker efter mer ekologiskt vilket driver upp priset. Men det finns även hopp om en väg ut ur pristräsket även för odlare som håller fast vid konventionell odling anser ATL:s växtodlingsreporter Malin Eborn.

  ”Det vore skönt att komma bort från pristräsket i den konventionella odlingen och börja producera något som verkligen efterfrågas”. Så uttryckte sig en odlare på HIR Skånes kurs om marknad och ekonomi i ekologisk odling i december. Citatet sammanfattar läget väl. Marknaden för konventionell spannmål fortsätter att vara pressad, präglad av en stor världsproduktion och höga lagernivåer. Den svenska brödvetenoteringen låg cirka 5 procent lägre i slutet på 2017 jämfört med 2016.

  I december månads WASDE-rapport höjdes produktion av vete ytterligare och de utgående globala vetelagren väntas slå nytt rekord. Ett undantag är maltkorn där kvalitetsproblem med skörden i norra Europa har skapat osäkerhet på marknaden och därmed höjt betalningen. Även rapspriset håller sig fortfarande på en relativt hög nivå trots en viss prispress i slutet på året till följd av uppskriven tillgång på rapsfrö och import av billig biodiesel till unionen.

  Samtidigt skriker marknaden efter mer ekologiskt. De två största aktörerna på den svenska spannmålsmarknaden gick i början av året ut och deklarerade att de vill fördubbla sin invägning av eko. Årets slutpriser för skördeleveranser visar att gapet mellan ekologisk och konventionell spannmål ökar. Under kursdagen i Hörby gav företrädare för KLF, Svenska Foder och Hörby Lantmän en gemensam bild av en fortsatt robust och växande efterfrågan på ekologisk spannmål som håller i sig även de närmaste åren.

  Men det påpekades också att skillnaden mellan eko och konventionellt troligen inte kan bli mycket större med tanke att skillnaden mot konsument då riskerar att bli för stor. Livsmedelskedjorna jobbar också hårt med att det ska vara billigt för konsumenten att välja eko.

  Viktigt att ha i åtanke är också att den ekologiska marknaden trots allt sväljer betydligt mindre kvantiteter än den konventionella. En marknad med relativt få kunder och många odlare som ställer om, både i Sverige och i andra länder, kan naturligtvis vändas till en överskottsituation som pressar priserna även om det inte finns några tecken på det i dagsläget.

  EU-kommissionen presenterade nyligen en rapport om utsikterna för lantbruket i unionen mellan 2017 och 2030. Enligt prognosen kommer spannmålspriserna i EU generellt att återhämta sig från dagens låga nivåer med början från 2020. Ökat behov av foderspannmål, goda utsikter för export av vete, samt en växande användning av spannmål i den bioekonomirelaterade industrin förväntas öka efterfrågan på spannmål med 10 procent till 2030 jämfört med genomsnittet för perioden 2012 till 2017.

  Samtidigt sätter begränsad tillgång på mer areal och redan mycket höga skördenivåer i många EU-länder stopp för en större tillväxt i produktion i unionen. Andra faktorer som hindrar ökad tillväxt är förväntningar om att jordbruket ska bidra mer till miljömål framöver och en allt större omställning till ekologiskt där skördenivåerna generellt är lägre.

  Priserna för vete väntas enligt rapporten i genomsnitt ligga mellan 170 och 194 euro per ton, det senare när vi närmar oss 2030. Det kan också komma högre pristoppar under perioden orsakade av väderrelaterade händelser som påverkar viktiga produktionsområden, speciellt om dessa uppträder under två eller flera säsonger i rad.

  Även om det är vanskligt att förlita sig på prognoser ger rapporten hopp om att det finns en väg ut ur pristräsket även för alla odlare som, trots allt, väljer att håller fast vid den konventionella odlingen.

  Skattning efter Lantmännens poolpris 1 2011-2017

  LÄS OCKSÅ: Gå över till eko–för lönsammare odlingLÄS OCKSÅ: Kalkyl: Jämför lönsamhet mellan konventionell och ekologisk odlingLÄS OCKSÅ: Tjäna på trädaLÄS OCKSÅ: Häftig prissänkning väntar mjölkbönderLÄS OCKSÅ: Hans vete ska ta genvägen till industrin

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen