Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 11 april 2018

  Liten ljusning på spannmålsmarknaden

  Stigande spannmålsmarknad fick sig en törn av den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina men skakade snabbt av sig oron.

   Förhoppningsvis slipper odlare nu fler politiska utspel som påverkar marknaden negativt och får istället se fortsatt välbehövliga prisuppgångar till följd av ökad väderoro, anser ATL:s växtodlingsreporter Malin Eborn.
  Förhoppningsvis slipper odlare nu fler politiska utspel som påverkar marknaden negativt och får istället se fortsatt välbehövliga prisuppgångar till följd av ökad väderoro, anser ATL:s växtodlingsreporter Malin Eborn.

  Förra veckan inleddes med positiva signaler och stigande priser på de internationella spannmålsbörserna. Siffror som visar på att knappt en tredjedel av det amerikanska höstvetet är i bra kondition drev på marknaden. Fortsatt låga temperaturer i viktiga odlingsområden i USA ökar risken för utvintring och försenar vårbruket. Både i Europa och Svarta Havsområdet har vårbruket också försenats av omfattande regn.

  Den positiva pristrenden på spannmål och oljeväxter avbröts plötsligt på onsdagen till följd av Kinas svar till USA i de pågående handelsutspelen. Då kom nyheten att Kina hotar att införa 25 procents tullar på ytterligare 106 produkter från USA. Detta är ett svar på USA:s stål- och aluminiumtullar som sedan utökats med ytterligare varor. Att sojabönor finns med på den nya listan är ett hårt slag mot USA och överraskade marknaden.

  Kina är med råge den största importören av sojabönor i världen och står denna säsong för hela 65 procent av importen globalt. USA exporterar årligen mellan 32 och 35 miljoner ton sojabönor till Kina. Med strafftullar skulle Kina i stället behöva ersätta denna kvantitet från Sydamerika. Till följd av beskedet på onsdagen föll priset på sojabönor på Chicagobörsen och drog med sig andra råvaror ner. Det sojamjöl som förbrukas i Sverige kommer till stor del från Sydamerika i dag så om tullarna blir verklighet kan priserna gå upp.

  Men enligt flera internationella marknadsbedömare skulle det bli mycket svårt för Kina att täcka hela sitt behov från Sydamerika vilket är en faktor som kanske kan få parterna att sätta sig ner och lösa konflikten. Det kan också vara ett skäl till att priserna började stiga igen efter turbulensen i mitten på veckan.

  Svensk export av vete släpar efter jämfört med föregående år enligt Jordbruksverkets senaste statistik. Förra säsongen skickades 200 000 ton vete från Sverige till Algeriet men i år har konkurrensen från Ryssland och Frankrike varit för tuff. Svensk veteexport har i stället gått till Spanien, Tyskland, Danmark och Norge. När det gäller råg, korn och havre ligger exporten däremot något högre än förra året.

  Den senaste tidens försvagade krona mot euron är till hjälp för de svenska spannmåls- och oljeväxtpriserna. Förhoppningsvis slipper odlare nu fler handelsutspel som påverkar marknaden negativt och får istället se fortsatt välbehövliga prisuppgångar till följd av ökad väderoro på spannmålsmarknaden den närmaste tiden.

  LÄS OCKSÅ: Kina får sojapriser att fallaLÄS OCKSÅ: Bayers Monsantoköp går i låsLÄS OCKSÅ: Senaste våren på 100 årLÄS OCKSÅ: Svenska spannmålsodlare i kapp

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen