Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 29 januari 2008

  Lägre priser, men stark avslutning

  Som vind på vatten har den finansiella oron påverkat priserna på jordbruksprodukter. Samtidigt kommer rapporter från USA att de höga priserna inte har påverkat konsumtionen av mat.
  Vete

  Priserna i Europa för 2007 års skörd ligger kvar i sitt prisintervall. Den här veckan kan bli spännande – vänta ett utbrott ur intervallet. Ett utbrott uppåt signalerar fortsatt uppgång och vice versa för nedgång. Detta är värt att hålla koll på.

  I fredags fick marknaden stöd från Chicago, som noterat högre priser både i torsdag och i fredags. I Chicago steg marknaden av två skäl. För det första för att oron för recession avtagit något efter Bernankes räntesäkning på 0,75% samtidigt som marknaden besinnat sig något. Oron på aktie- och räntemarknaden har faktiskt påverkat jordbruksprodukterna lite grand, som vind på vatten, om folk får mindre disponibel inkomst. Den andra faktorn som påverkat priserna positivt är att konsumtionen inte har påverkats alls av de höga priserna. Folk fortsätter att konsumera som förut.

  Priset för 2008/2009 års skörd fortsätter att stiga i Europa. Snart har november-kontrakten hämtat igen hela gapet till maj-kontrakten. "Backwardation" har minskat. Det kallas för "backwardation" när terminskontrakt med längre löptid handlas till lägre pris än terminskontrakt med kortare löptid. Backwardation gör det generellt sett mindre attraktivt att sälja på termin för att prissäkra sin produktion. Backwardation mellan maj och november 2008 har alltså minskat, vilket gör det mer attraktivt att göra sig av med prisrisken på sin produktion genom att sälja terminskontrakt.
  Enligt Paolo Abballe, spannmålsexpert på italienska Coldiretti, den största jordbruksorganisationen där, kommer italienska jordbrukare att så 20-25% mer spannmål i 2008/2009. Samtidigt, och det har väl intresse för dem som är intresserade av socker, räknar man bara i Marche att 10,000 – 10,500 hektar flyttas från betodling till spannmålsodling, på grund av den mycket stora skillnaden i intäkt på de två grödorna.

  Raps
  Palmoljan, sojaoljan och rapfröpriset har alla fortsatt att rekylera i veckan som gick. Under torsdagen och fredagen steg råoljepriset, vilket fick en positiv effekt på växtoljepriserna.
  På torsdag, den 31 januari kommer Census Brueau att släppa sin månatliga "Fats and Oils: production consumption and stocks". Det gör den klockan 14:00 svensk tid.
  Rent tekniskt är den uppåtgående trenden intakt även efter den senaste rekylen nedåt.

  Sojamjöl
  Priset på sojamjöl föll i veckan med så mycket som tre procent. Sojabönor är nog den jordbruksprodukt som påverkas mest av lägre ställda förväntningar på global tillväxt. Men samtidigt som Kinas centralbank försöker kyla av sin överhettade ekonomi med över 6 procents inflation, rapporterades i veckan om en tillväxt i Kinesisk BNP på 11.5%. År 2020 räknar bedömare med att Kina är världens största ekonomi och då på väg att återta sin plats som sådan som landet hade i världen ända fram till 1800-talet.
  Från Buenos Aires rapporteras om rekordpris på sojabönor i fredags. Den magiska gränsen 1000 pesos är bruten. I torsdags i hamnen i Rosario handlades sojabönor i 984 pesos per ton.

  Gris
  Lean Hogs på CME handlades upp i veckan och har nu tydligt markerat ett prisintervall emellan vilket priserna rör sig, tämligen fritt. Intervallet har en botten på 54 cent per pound och en övre gräns på 60 cent per pound. I ett första skede är det nästan säkert att marknaden kommer att vilja testa dessa nivåer. En rörelse över 60 cent signalerar en (kraftig) uppgång, medan en rörelse under 54 cent signalerar en betydligt mer beskedlig nedång.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen