Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 10 mars 2008

  Kraftig rekyl i soja och raps

  CBOT avslutade veckan med kraftiga prisfall med sojaolja i ledningen, vilket smittade av sig till majs och vete.

  Europas vetemarknad håller emot bra, understödd av exportmöjligheterna. Europas rapsmarknad håller på att ställa in sig på prisfall. Veckan var ett nemesis divina för de råvaror som gått allra bäst – soja och amerikanskt proteinrikt vårvete med kursfall på över 10 procent.

  Vete
  Min varning att inte spekulera om du har fysiskt vete gäller än, kanske ännu mer idag än förra veckan. Riskerna är höga och priserna är höga och attraktiva – varför inte låsa in priset nu och ägna dig på jordbruk under resten av året – om du är jordbrukare?
  Priset på amerikanskt vårvete föll med 12 procent i veckan. Europa håller emot bra, understödd av exportframgångarna. I veckan har 248 000 ton vete exporterats från EU. I takt med att många länder infört exportförbud och lagernivåerna är så låga i USA har Europa klivit fram som en region med goda möjligheter att få exportera – i en redan "tight" marknad.

  Det är nu ganska klart att det kommer att råda brist på vete av hög kvalitet i slutet av marknadsföringsåret. Därför har vi också fått se priset på högproteinvete stiga tvärt. Jag vill ändå poängtera att trenden uppåt inte alls är bruten för vetet, det vi ser är en rekyl, även om det är en våldsam sådan. Vad som händer framgent får avgöra om det är en trendvändning, men just nu är det för tidigt att säga det. Osäkerheten är dock ganska hög.

  I Europa rapporteras om efterfrågan på den nya skörden, men att säljintresset hos lantbrukare inte är så högt. Vi kan också se priserna på novembervete på Euronext vara ganska starkt, även om marknaden nog kommer att öppna upp på måndagen på grund av den svaga fredagen på CBOT.
  Nu börjar nyhetsrapporteringen slå in på vädret för den nya skörden. Vädret på prärien (där HRWW odlas) har varit bra, men mer nederbörd behövs för optimala förhållanden på en del håll åt väster.

  Raps
  Bakom rapsfrönedgången ligger nyheten att Kina börjat sälja sojaolja från sina lager. Kinas efterfrågan på framförallt sojaolja har de senaste månaderna dragit upp priserna på såväl rapsfrö som palmolja som sojabönor. I fredags rasade marknaderna tillsammans. Palmoljan föll över 7 procent, det största kursfallet på 13 år. Det är inte tecken på en stark marknad och mer negativt brukar följa på den typen av negativ dynamik. CBOT föll sin limit down i fredags kväll.
  Ingen crusher vill konkurrera med den kinesiska staten och därför har efterfrågan tvärnitat. Det rapporteras också från Brasilien om något större förväntad skörd av sojabönor, 61,5 miljoner ton (enligt Brasilianska företaget Abiove). USDA förutspådde för en månad sedan 60,5 miljoner ton.
  Tekniskt är en nedgång till 430-440 euro per ton trolig för novemberkontraktet på rapsfrö. Därefter bör marknaden stabilisera sig och röra sig lite uppåt och lite nedåt, innan den väljer om det finns fundamenta för en ny resa uppåt till ny högstanotering eller om kursen fortsätter att falla från den nivån.
  Palmoljan skulle rent tekniskt kunna falla till 3400 ringit. CBOT Bean Oil skulle kunna falla till 54-57 cent per pound.

  Gris
  Lean Hogs har klivit ner lite, men terminerna fortsätter att förutspå prisuppgångar i den fysiska marknaden till sommaren. Två kött-analytiker i Chicago uttalade sig i fredags om priserna där. De tror att Kina kommer att köpa mer amerikanskt griskött, men inte tillräckligt för att motivera de "höga" priserna på CBOT.
  USA kommer att öka produktionen av griskött med 5 procent i år, förutspås det. Även om Kinas grispopulation minskat pga kylan som varit, kommer det ändå att vara så att USA har mycket fläsk att sälja. En fördubbling av Kinas fläskinköp skulle innebära 1,5 procent av USA:s produktion.

  Mjölk
  I förra veckan skrev jag i mitt marknadsbrev att rekylen nedåt var ett köptillfälle, vilket visade sig vara rätt. Trenden är positiv och det är bara att vara nöjd med att vara lång, som alla mjölkbönder är.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen