Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 9 oktober 2019

  Köttsubstitut faller på börsen

  Försäljningen av köttsubstitut ökar. Men branschen brottas också med utmaningar. Astrid och Aporna gick i konkurs i våras, och Beyond Meat är kraftigt övervärderat, enligt analytiker.

   Beyond Meat-aktien sedan kurstoppen i juli rasat med närmare 40 procent senaste månaden ned till runt 146 dollar under oktober, skriver ATL:s ekonomireporter David Gustavsson.
  Beyond Meat-aktien sedan kurstoppen i juli rasat med närmare 40 procent senaste månaden ned till runt 146 dollar under oktober, skriver ATL:s ekonomireporter David Gustavsson. FOTO: Mostphotos och Peder Wahlberg

  Oumph och quorn. Ärt- och bönbaserade korvar och biffar. Ja, listan kan göras lång över köttsubstitut. De senaste två åren har försäljningen av färska substitut ökat med hela 44,3 procent i Sverige, enligt siffror från Nielsen som TT rapporterat om.

  Amerikanska Beyond Meat, som gör växtbaserade biffar, värderas i dag till närmare motsvarande 90 miljarder kronor, enligt The Telegraph. I juli rusade bolagets aktie med uppåt 800 procent på New York-börsen till som mest drygt 235 dollar.

  I början av sommaren tog Coop, som första svenska matbutikskedja, in bolagets vegetabiliska biff som sålt nästan 50 procent bättre än väntat, enligt presschefen Tobias Rydergren.

  Växtbiff från Danish Crown

  Alla de större hamburgerkedjorna erbjuder animaliefria burgare numera – och Ikea ska börja servera vegetariska ”köttbullar” nästa år. I Danmark har Danish Crown nyligen lanserat en ny färsblandning som till hälften består av nöt- eller fläskkött och till andra hälften av grönsaker. Köttjätten har även utlovat en helt växtbaserad biff framöver.

  Så går köttproduktionen en mörk framtid till mötes? Nej, inte nödvändigtvis. Även vegobranschen har utmaningar.

  I mars gick svenska köttsubstitutsbolaget Astrid och Aporna i konkurs efter lönsamhetsproblem, men räddades av brittiska entreprenören Heather Mills. En nylansering är planerad till början av nästa år.

  Ish lades ner

  År 2016 lanserade Scan ett ish-sortiment med bland annat till hälften grönsaksblandade falukorvar och järpar som såldes som Faluish och Korvish. Men försäljningen haltade och satsningen lades ner året efter. Kanske var Scan för tidigt ute och det blir intressant att följa Danish Crowns färssatsning. Det kan vara ett smart sätt att locka de som vill minska sitt köttätande, men som inte gillar substitut.

  Läs också: Motvind för många köttkopior

  Rasat på New York-börsen

  I USA har Beyond Meat-aktien sedan kurstoppen i juli rasat med närmare 40 procent senaste månaden ned till runt 146 dollar under oktober. Förlusterna var större än väntat i andra kvartalet och amerikanska kapitalförvaltaren DA Davidson sänkte nyligen bolagets riktkurs till 130 dollar. Motiveringen: marknaden för köttsubstitut bara blir hälften så stor som den för mjölkalternativ till 2028.

  Laktosintolerans skapar en mer naturlig efterfrågan på växtdrycker, medan köttallergi är betydligt ovanligare. Det minskar suget efter substitut, som även är avskräckande dyra för många, enligt kapitalförvaltaren.

  Utmanaren växlar upp

  Dessutom hårdnar konkurrensen när amerikanska huvudutmanaren Impossible Foods växlar upp efter att ha fyllt på kassan med motsvarande över 2,9 miljarder kronor. Bolagets vegoburgare får dock inte säljas till EU då de innehåller genmodifierad jäst. Franska storbanken Exane BNP Paribas sänkte utifrån konkurrensargumentet nyligen Beyond Meat-aktiens riktkurs till ynka 70 dollar.

  Samtidigt vädrar svenska köttproducenter morgonluft. Den totala köttförbrukningen minskade förvisso med 3,1 procent senaste halvåret i Sverige, jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Jordbruksverket. Men förbrukningen av svenskt kött har ökat, medan den av importerat dito minskat.

  Om Sverige även undertecknar ett handelsavtal med Kina (vilket ser allt mer realistiskt ut) för export av svenskt griskött finns all anledning för svenska köttbönder att se optimistiskt på framtiden.

  Försäljning av köttsubstitut 2018

  Under perioden juli 2018 till och med juli 2019 såldes det färska och frusna köttsubstitut för 667 miljoner kronor i Sverige.

  Det var en ökning med 9,6 procent jämfört med året innan och med 17,5 procent jämfört motsvarande tolvmånadersperiod 2016/2017. Allra mest har försäljningen av färska substitut ökat: 44,3 procent på två år.

  Den globala marknaden för substitut väntas vara värd motsvarande drygt 57 miljarder kronor år 2022.

  Den globala substitut-marknaden kan inom tio år inneha en 10-procentig andel av världens köttmarknad, värd motsvarande drygt 15 000 miljarder kronor i dag.

  Beyond Meat kan i sin tur ta en 31 procent av själva substitut-marknden till 2028. Men enligt flera analytiker är bolagets värdering i dagsläget uppåt tre gånger för hög i förhållande till dess intjäning.

  Samtidigt väntas den globala marknaden för processat kött växa nästan dubbelt så mycket som den för substitut: 14 procent mot 7,5 procent i genomsnittlig årlig tillväxt fram till 2022.

  Källor: TT/Nielsen, CNBC, DA Davidsso, Barclays, Seeking Alpha, Marketwatch, Grand view resarch

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen