Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 25 februari 2008

  HRS fortsätter notera limit-up, uppgångar i rapsfrö och havre

  Rapsfrö och havre (i Chicago) var veckans vinnare. Grispriset håller på att anpassa sig till de högre terminspriser som gäller för leverans under sommaren.

  Vete
  Majkontraktet på Euronext handlas nu 100 kr högre än majkontraktet på CBOT.
  Spring Wheat på Minneapolis Grain Exchange (mgex.com) fortsätter och marskontraktet ligger på nästan 19 dollar per bushel, ca 4,50 kr per kilo.
  Japan köpte amerikanskt vårvete i torsdags, vilket fortsatte att driva marknaden högre.
  En fråga jag ofta får är hur det kan komma sig att priset stiger så som det gör. Man måste komma ihåg att lagren är näst intill obefintliga. Reserverna som finns är det huggsexa om. Bröd måste folk äta och därför sticker priset. Så enkel är förklaringen. Mat är en väldig oelastisk del av konsumtionskorgen. (Elasticitet mäter förändringen i volym när priset stiger en producent). Mat i Sverige ligger på ca 0,3 i priselasticitet, medan utbildning t ex ligger på ca 0,8, enligt USDA. En elasticitet på 0,3 betyder att när priset stiger med 1 procent, minskar efterfrågan med bara 0,3 procent. Vete tillhör dessutom alla gånger de matvaror som har ännu lägre priselasticitet. Det kan dessutom vara så att när priset på mat stiger, ökar efterfrågan på vete, eftersom det är ett så billigt och nyttigt livsmedel och äta måste man ju.
  Det finns dessutom spekulanter som känner av det solklara sentimentet kring högproteinvete och köper terminskontrakt med friska pengar. Vem vill inte tjäna pengar på snabb och tämligen säker prisuppgång?

  Priset på fodervete i London (Euronext London) ligger ganska högt och följer med i rörelserna på de andra vetebörserna. Samtidigt är lagren höga av fodervete, efterfrågan ganska låg, då många foderproducenter gått över till majs. Jag tycker nog det är ett ganska "safe bet" att sälja fodervetekontrakt mot kvarnvetekontrakt.

  Raps
  Sojaoljan drivs av två saker: stigande råoljepris och kinesisk efterfrågan och rapsfröpriset följer med, men inte i samma takt. Sedan årsskiftet har terminskontrakt på sojaolja stigit med 30 procent, medan rapsfröterminerna på Euronext bara stigit med 15,7 procent, omräknat till dollar. Nu måste man emellertid komma ihåg att dessa två priser har följt varandra åt ganska väl, men där rapsfröpriset gått bättre än sojaoljan under förra året. Att sojaoljan gått bättre nu, tar endast tillbaka dem till pari i förhållande till varandra på ett års horisont. Det är inte ett solklart köptillfälle i rapsfrö endast på grund av att sojaoljan gått 15 procent bättre i år. Tvärtom, kan det vara så att priserna gått upp väl mycket nu på kort sikt och det kan vara dags för en rekyl, eller åtminstone en andhämtningspaus. I fredags kom nyheten nyheten att kinesisk import av sojaolja i januari var ner 20,3 procent jämfört med för ett år sedan, till 150 000 ton. Det spekuleras samtidigt i att Kina skall öka importen av soja för att minska den prisinflation som blivit den värsta på 11 år i landet. Soja på Dalian Commodity Exchange i Kina (en av världens största råvarubörser) såväl som på CBOT nådde nya toppnoteringar. En del spekulerar i att sojakomplexet är på väg på ny all-time-high.

  Sojamjöl
  Terminspriserna fortsätter upp på sojamjöl. Sojamjölet är inte "ledaren" i sojakomplexets rally, utan följer med på ett lite svagare sätt.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen