Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 3 mars 2008

  HRS fortsätter notera limit-up, uppgångar i rapsfrö och havre

  Det blev vinsthemtagningar i vetet mot slutet av veckan, efter en solid uppgång. Sojan och framförallt sojaoljan fortsätter att notera nya toppnoteringar, utan rekyler. I fredags var sista handelsdagen på månaden. Hedgefonder brukar likvidera sina positioner den sista dagen och eftersom de tillhör de smartare aktörerna får vi anta att de varit långa (köpta). De sålde alltså i torsdags och i fredags, om vi tror på det förhållandet. Det kan ha varit därför som marknaden backade. En sak är jag övertygad om – det berodde inte på IGC:s rapport i alla fall. Om det var hedgefonder, så skall de in igen på måndag. Priset på havre i Chicago har börjat röra sig uppåt (i veckan med 7 procent). CBOT-priset ligger långt under europeiska priser, så det finns utrymme för "convergence trades" här.

  Vete
  Det europeiska/franska Euronext-vetet får stöd just nu av goda exportmöjligheter. För närvarande torde de enda reserverna eller lagren finnas i Europa, skulle jag vilja påstå. Flera länder har infört exportstopp, men det har de gjort i lägen när det nästan inte funnits något kvar att exportera. USA har exporterat riktigt mycket av sitt vete i år och gjorde det tidigt. Jag sade det för redan två månader sedan. Det kommer bara att finnas Europa kvar.

  De senaste två dagarna har veteterminerna rekylerat ner på en överköpt situation. När marknaden börjar notera både limit-up och limit-down på samma dag gör nog de förståndiga klokt i att inte ha någon spekulativ position (alls) och det har nog varit en del sådana i vete på basis av den starka uppåttrenden.
  Därmed inte sagt att vi har sett "toppnoteringen" redan. Vi har en rekyl på ett par dagar, men trenden är alltjämt uppåtriktad, även om viss "toppighet" finns i och med den höga kursrörligheten och panikkänslan i marknaden. Det vill säga, rent praktiskt – tag inga nya långa positioner, utan vänta ut rekylen, men gå för den skull inte kort nu eftersom du skulle göra det mot den långsiktiga trenden. Om du har fysiskt vete att prissäkra, så bör du undvika att spekulera, så höga som riskerna är nu för stora kursrörelser i negativ riktning.
  Priserna längs terminskurvan har rört sig uppåt för i princip alla löptider, vilket är anmärkningsvärt. Man skulle tro annars att ökad areal, som IGC rapporterade om – ytterligare en i raden av sådana för övrigt – skulle få priset för leverans om nästa och nästnästa skörd, osv, skulle få priserna att gå ner, men så är inte fallet. Marknaden tror nu på högre priser för skörd 2008, 2009 och 2010, än man gjorde före IGC:s rapport (som ATL skrev om i fredags).

  International Grains Councel (IGC) sade i december att global veteareal kommer att öka med 4 procent per den 31 juni, jämfört med förra året. Nu räknar IGC med att produktionen av vete ökar med 7 procent till 646 miljoner ton per 30 juni, 2009, jämfört med 604 miljoner ton året innan. Amerikanska jordbrukare för året 2008/2009 förutspås producera 63,4 miljoner ton, en 13procentig ökning från 56,2 miljoner ton året innan, enligt USDA:s rapport den 22 februari. IGC har med andra ord inte tillfört speciellt mycket ny information till marknaden och det är inte IGC:s rapport som nu fått marknaden att mjukna något, skulle jag vilja säga.

  Raps
  Malaysisk palmolja steg till över 4 000 ringit (MYR) för första gången i fredags på basis av stigande råoljepriser och stark exportefterfrågan (läs resten av Asien). Priset på sojaolja i Indien (Kuala Lumpur) fortsatte därför upp också, vilket sedan spred sig till rapsfröpriset på Euronext. Som jag nämnde i förra brevet för en vecka sedan är det sojaoljan som har ledartröjan i sojakomplexet. 75 procent av jordens matoljekonsumtion utgörs av sojaolja och efterfrågan är mycket stark i tillväxtekonomier som Kina och Indien. Kinas konsumtion av vegetabilisk matolja uppgår senaste året till ungefär 25 miljoner ton.

  Kinas ekonomi växer, även om man kan få intrycket av att den skulle vara i recession. Senaste tillväxtsiffran för kinesisk BNP var 11,5 procent. När växte vårt lands välstånd med de talen senast?

  Kinas jordbruksdepartement sade i fredags att man skall öka arealen sådd med sojabönor, jordnötter, sesam, solrosor och oljelin för att överbrygga effekten av frosten på höstrapsen. (4 procent sades tidigare vara död och en okänd större areal skadad). Denna ökning skulle enligt uttalandet inte ske på bekostnad av vetet. Kina har samtidigt slutat ge exportlicenser för spannmål, enligt en rapport från Hong Kong i fredags. (Detta skall antagligen ses mot bakgrund till de pristak som införts för att bekämpa inflationen i landet). Kina är nästan självförsörjande på all mat utom sojabönor.

  Crushers kör på låg kapacitet nu i Kina, pga minskad efterfrågan på sojamjöl. Detta påverkar utbudet av sojaolja. På Dalian-börsen (en av världens största råvarubörser) steg sojaoljan med 4 procent i fredags.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen