Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 18 november 2019

  Hög skörd och mer pressade spannmålspriser

  Det är inte bara svenska lantbrukare som fått höga skördar i år. Prisutvecklingen på spannmål hålls tillbaka av stor produktion och växande lager i världen.

  Den svenska spannmålsskörden ska enligt Jordbruksverkets preliminära statistik vara 88 procent högre än katastrofskörden 2018, och 15 procent högre än femårsgenomsnittet. Mycket hann bärgas med bra kvalitet i början på skördeperioden men sedan ställde regnet till det.

  En stor skörd betyder att betalningen på spannmål pressats tillbaka från de höga nivåer som rådde förra säsongen. Även i omvärlden finns det gott om spannmål i år. USA:s jordbruksdepartement USDA:s prognos visar att EU:s veteproduktion återhämtat sig och ligger högre jämfört med föregående säsong. Också i exportjätten Ryssland har skörden gått lite bättre än förra året.

  I två andra stora exportnationer på vetemarknaden däremot, Argentina och Australien, har utsikterna för goda skördar försämrats. Torra förhållanden gör att USDA sänkte veteskördarna i dessa länder i novemberprognosen. Australiens spannmålsodlare kan drabbas hårt av torka för andra året i rad. Men totalt sett väntas produktionen av vete i världen bli högre än förra säsongen och redan stora lager fylls på.

  Uppåt under hösten

  Besvärliga förhållanden för lantbrukare i Mellanvästern, USA, har dragit mycket av marknadens uppmärksamhet under säsongen – kanske framför allt när det gäller majsen som i sin tur påverkar prisutvecklingen på vete och andra spannmålslag. Uppdrivna priser i maj till följd av oro för den försenade sådden i USA, sjönk tillbaka under sommaren i takt med att USA:s jordbruksdepartement tonade ner problemen.

  Sedan i september har vetepriserna börjat röra sig uppåt igen. I USDA:s senaste prognos sänktes förväntningarna på majsproduktionen i USA och i världen totalt. Även de utgående majslagren i världen justerades ner och minskar jämfört med föregående säsong. Återstår att se om det kommer ytterligare nedjusteringar framöver och om det kan påverka spannmålsmarknaden positivt. Osäkra kort för spannmålsmarknaden framöver är hur torkan slår mot skördarna i Australien och i Argentina.

  Positivt för raps

  En svag svensk krona ger också stöd till svenska spannmåls- och oljeväxtpriser. Sett till olika spannmålsslag är råg en gröda där ett kraftigt överskott dragit ner betalningen, medan grynhavre hållit emot prispressen bättre till följd av stor efterfrågan.

  Rapsfrö har haft en mer positiv marknadsutveckling under säsongen på grund av en lägre tillgång internationellt. Skörden i EU har gått sämre och siffror från EU-kommissionen visar att rapsfröskörden väntas bli nästan 5 procent lägre globalt jämfört med förra säsongen.

  Enligt marknadsbyrån Agritel har den franska biodieselindustrin importerat mycket rapsfrö från Ukraina för att täcka sina behov. Men Ukrainas lager börjar sina och att hitta råvara från andra exportländer, exempelvis Australien, kan vara tuffare eftersom tillgången är osäker på grund av den rådande torkan.

  Priset drivs också på av oro för nästa års rapsskörd i EU eftersom torra förhållanden missgynnar höstsådden. Så det finns flera skäl att glädjas över att avkastningen för raps blev så hög på många håll i Sverige i år och att den höstsådda arealen är stor, även om mycket kan hända fram till nästa skörd.

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen