Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 17 december 2007

  Forstatt uppgång av vetepriset

  Vetepriset fortsatte upp 5 procent i veckan och har nästa motstånd vid 275 euro för kontrakten på 2007 års skörd. Priserna för 2008 års skörd har inte rört sig lika mycket. Även rapsen fortsatte upp, liksom sojamjölet och sockret.

  Vete
  Veteterminer för leverans i början på nästa år nådde sin högsta notering på 10 veckor. Euronext följer Chicago.
  Europeisk export av vete ligger hittills på 3,08 miljoner ton, vilket skall jämföras med 5,43 miljoner ton den här tiden förra året. I USA är det annorlunda, där har man exporterat 90 procent av det man tänkt exportera, mot 64 procent för exakt ett år sedan. Av den här anledningen är det så att när vetet är slut i USA är det faktiskt Europa som kommer att få stå för importbehoven hos importländerna i världen. När detta sker, och exportnyheterna börjar strömma in, tror vi vetepriset i Europa kan få en skjuts uppåt. Det kan bli ont om vete framåt sommaren.

  USDA kom i tisdags med sin World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) rapport. Den visade att carryout-lagren för 2007-2008 väntas vara de lägsta på 60 år i USA. Anledningen är hög inhemsk efterfrågan och stor export.
  Den franska analysfirman Stratégie Grains, som vi prenumererar på, kom med sin decemberrapport i förra veckan. De förväntar sig att spannmålsskörden kommer att öka med 14 procent 2008, till 291 miljoner ton på basis av både ökad areal (5 procent) och högre hektarskörd. Stratégie Grains prognosticerar en "soft" veteskörd på 129,3 miljoner ton, 15 procent högre än 2007 och 0.3 miljoner ton högre än man trodde i oktober. 2008-prognosen är baserad på en hektarskörd om 5,65 ton. 2007 var den 5,09 ton.

  Sammantaget gör nyheterna och situationen att priserna på 2007 års skörd stiger, medan utbudssituationen för 2008 års skörd ser ganska bra ut nu. Det tror vi kan hålla i sig ett tag.

  Raps
  Terminerna på rapsfrö fortsätter att stiga. Marknaden är verkligen otroligt stark med tanke på att sojaoljan och palmoljan är förhållandevis svaga.

  Gris
  På börsen Warenterminbörse Hannover där gris handlas i euro per kilo (1,32 euro per kilo) för leverans i december har priserna stått still senaste veckan, men den kortsiktiga trenden är nedåt. Jag skulle gissa att priserna fortsätter en sväng nedåt när julen är över. Det finns ett starkt motstånd på 1,35 euro per kilo, som jag tror marknaden just nu kan ha svårt att ta sig över.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen