Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 23 februari

  Dragkamp om oljeväxter lyfter priserna globalt

  Höga foderpriser för animalieproducenter men också bättre betalt för växtodlare. Kinas nyuppbyggda grisuppfödning påverkar prisutvecklingen runt om i världen.

  Den uppåtgående prisutvecklingen på marknaden för spannmål och oljeväxter under hösten och vintern är svårslagen. För växtodlare bjuder den på bra säljtillfällen medan foderköpen blir dyra för animalieproducenter.

  Förra veckan rusade rapspriset upp med stöd av höga priser på andra oljeväxter som sojabönor, kanadensisk vårraps och palmolja. I det viktiga sojabönsområdet Mato Grosso i Braslien har regn försenat skörden ytterligare vilket skapar oro på marknaden.

  Men vad som egentligen ligger till grund för den höga prisnivån på oljeväxter var en fråga som marknadsexperter från olika delar av världen gav sin syn på under det digitala eventet Paris Grain Day i slutet av januari. Kinas stora köp av majs och sojabönor var ett återkommande tema. Landet har lyckats återuppbygga produktionen efter det stora utbrottet av afrikansk svinpest. Trenden att stora biosäkra anläggningar ersätter små besättningar medför att det krävs mer importerade foderråvaror som soja och majs.

  Exporten av sojabönor från USA till Kina har varit rekordhög de senaste månaderna och rekordhöga nivåer förväntas även framåt, enligt Cynthia Nickerson, chefsekonom på USAs jordbruksdepartement, USDA, och en av talarna under konferensen. Detta kan leda till att USAs lagernivåer av sojabönor sjunker till de lägsta nivåerna på sju år. Kinas totala import av sojabönor har ökat med 6 procent jämfört med importen innan svinpesten slog till. Även om tillväxttakten mattas av något är det inte helt enkelt att på kort sikt att öka skörden i världen så mycket, påpekade hon.

  Odlare i USA väntas utöka sina arealer, men med tanke på både tillgången till mark och växtföljdsproblematik är uppgången på sikt begränsad. Den stora potentialen finns därför i Brasilien där det, enligt USDAs bedömning, finns större möjligheter att utöka arealerna framöver.

  I EU har den totala skörden av rapsfrö minskat de senaste åren. Bakgrunden är en kombination av prispress, torka som försvårat sådden av höstraps i viktiga odlingsområden och större begränsningar i den kemiska insektsbekämpningen. Christophe Beaunoir, VD för den franska biodieselproducenten Saipol, berättade på konferensen att han delade de andra talarnas oro över hur EUs behov av rapsfrö ska kunna tillgodoses framöver, också med tanke på trenden att palmolja och olja från sojabönor fasas ut på grund av miljömässiga skäl.

  Dessutom ökar efterfrågan på rapsfrö när bolag som baserat sin verksamhet på fossila bränslen delvis går över till att tillverka biobränsle, påpekade Christophe Beaunoir. Preems satsning i Lysekil är ett sådant exempel.

  Eftersom förbrukningen av rapsfrö i EU är större än produktionen är import från exempelvis Kanada viktig. Men även om de höga priserna kommer att få kanadensiska odlare att satsa på mer vårraps, så finns det naturligtvis även här begränsningar i hur ofta raps kan odlas i växtföljden. Dessutom har betalningen för flertalet grödor gått upp i Kanada så valet att så vårraps är inte självklart, påpekade Chuck Penner från Leftfield Commodity Research i Kanada.

  Sammantaget pekade mycket av diskussionerna på att det högre prisläget kan hålla i sig, vilket i andra vågskålen också betyder fortsatt höga foderpriser. Nu får vi bara hålla tummarna för att höstgrödorna klarar vårvintern och vårbruket får en bra start. Kanske kommer vi tack vare det högre prisläget också att få se lite större vårrapsarealer i år.

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen