Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 15 december 2017

  Branschen andas ut efter beslut i EU

  Glädjande besked från Bryssel för skogen, skriver ATL:s reporter Birgitta Sennerdal i en kommentar.

  Under hela året har diskussionen varit intensiv och förhandlingarna långdragna om Lulucf. Men nu är det klart. Rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen har enats om en kompromiss för vilka klimatkrav som ska sättas på skogen.

  När EU-kommissionen lade fram sitt förslag blev reaktionerna starka från den svenska skogsbranschen. En av knäckfrågorna var hur mycket länderna skulle få avverka utan att det räknas som ett klimatutsläpp, vilket skulle tvinga dem att kompensera inom någon annan sektor.

  Men branschorganisationen Skogsindustrierna andas nu ut eftersom den tolkar beslutet som att vi kan öka avverkningarna i den takt som tillväxten i skogen ökar, utan att det räknas som utsläpp.

  Beskedet från Bryssel är glädjande för svenska skogsägare. Men det finns fler beslut som kan få betydelse. På måndag ska Rådet försöka enas om en förhandlingsposition om uppdateringen av direktiven om förnybar energi.

  Det lär också komma många fler beslut i Bryssel framöver som påverkar skogen. Då är det besvärligt med den okunskap som råder i övriga Europa. Min kollega Sara Johansson återgav ett samtal hon haft i Bryssel med en grekisk journalist, då Sara berättat att många av ATL:s läsare är skogsägare. Den grekiska journalisten svarade ”jag förstår inte hur man kan äga en skog”.

  Med detta utgångsläge är det dags att fräscha upp språkkunskaperna och bege sig till Bryssel och börja förklara. Och varför inte bjuda in ett gäng europeiska journalister till den svenska skogen?

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen