Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 2 april 2019

  2019 kan bli ett roligt år för grisuppfödarna

  Grispriset lyfter i Danmark och Tyskland. Men hos svenska slakterier händer lika mycket som en söndagsmorgon i Sösdala.

  Det vill säga nästan ingenting.

  I Danmark har marknadsledaren Danish Crown nu höjt avräkningspriset fyra veckor i rad. Deras svenska dotterbolag KLS Ugglarps utmärker sig genom att inte ha rört noteringen sedan mitten på september förra året.

  HK Scan är inte bättre. Efter att ha legat stilla sedan i höstas sänkte de noteringen för några veckor sedan.

  Ljuset i Sverige kommer från norr. Nyhléns Hugosons höjde priset till sina leverantörer för drygt en månad sedan.

  Det är hög tid för övriga svenska slakterier att följa efter.

  Allt tyder på att den svenska marknaden tål högre priser. Efterfrågan finns. Under 2018 ökade andelen svenskproducerat griskött för femte året i rad och uppgår nu till 75,7 procent. Och när det talas om minskande köttkonsumtion så gäller det faktiskt inte griskött längre. Under fjolåret ökade förbrukningen i Sverige med några hundra ton griskött.

  Men importen då, tar inte den marknadsandelar om priset på svenskt griskött ökar?

  Skulle inte tro det. Dels är växelkursen på den svenska kronan för närvarande inte sådan att den stimulerar importaffärer.

  Men framför allt är Tyskland och Danmark, de två stora när det gäller import av griskött till Sverige, fullt upptagna med att jaga råvara för att tillgodose den stora efterfrågan som finns i Kina i spåren av den afrikanska svinpesten.

  Dramatiska uppgifter har nått oss om svinpestens konsekvenser i Kina. Antalet suggor var vid februari månads utgång 19 procent färre än ett år tidigare. Alltså: En femtedel av suggorna borta och detta i ett land som står för hälften av världsproduktionen av griskött.

  Det som inte kan produceras på hemmaplan måste kineserna köpa in och här har vi den ena huvudorsaken till att grispriserna nu stiger kraftigt i Europa.

  Den andra orsaken är att slakten minskat i både Tyskland och Danmark under det senaste året. Den danska slakten under årets elva första veckor ligger fem procent lägre än under samma period i fjol.

  Ökad efterfrågan och minskad tillgång brukar betyda stigande priser och det är vad vi ser i Danmark och framför allt Tyskland just nu.

  Men Kina sprider sin efterfrågan av griskött. Trots strafftullar och pågående handelskrig så ökar kinesernas aptit på amerikanskt fläsk. Det syns på Chicagobörsen där terminspriserna ökar på både kort och lång sikt.

  Det finns också saker som kan ändra spelplanen. Kinesernas aptit kan mättas med annat än griskött. I samband med den kinesiske presidentens besök i Frankrike nyligen öppnades det upp för export av fågelkött till Kina.

  I Sverige ökade grisslakten under 2018 och den gör så även under början på 2019. Men det finns oroande tecken, bland annat minskar antalet suggor och inköpen av gyltor. Låt oss hoppas att det beror på att varje sugga föder upp allt fler grisar, för varje gris kommer att efterfrågas framöver.

  Priset stiger internationellt. Den svenska hemmamarknaden är stabil. Vi vet alla att grisföretagarna brottas med dryga kostnadsökningar efter fjolårets förödande torka.

  Men håll fast vid suggorna, prishöjningarna kommer. 2019 kan så småningom bli ett riktigt roligt år för grisuppfödarna.

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen