facebooktwittermail d

Vetepriset ner 10 procent på tre veckor

FN:s spannmålsavtal förlängs eller löper ut på lördag den 18 mars. WASDE-rapporten var tydligt negativ. Hur blir produktionen 2023-2024? Vädret blir bättre och ständiga produktionsökningar av framförallt majs och sojabönor i Brasilien kanske leder till flera år av överproduktion? Det är motiv nog för att Ryssland ska bråka med FN den här veckan.

Torbjörn Iwarson

Detta är en analyserande text. Det innebär att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

FN:s generalsekreterare António Guterres besökte Kiev i onsdags och sade att han såg positivt på att spannmålsuppgörelsen ska fortsätta när den andra 120-dagarsperioden går ut den 18 mars. Hittills har 20 miljoner ton spannmål kunnat exporteras från Ukraina. Kina sade för ett par veckor sedan att de önskade en förlängning. Ukraina lär nu ha de Storm Shadow kryssningsrobotar, som Storbritannien utlovade för en månad sedan. Med dem kan Ukraina hindra rysk export om Ryssland skulle vilja hindra Ukrainas. Det är många som oroar sig för att Ryssland ska säga nej. Det här skulle ju kunna bli volatilt. Jag tycker inte marknaden reflekterat över det.

Priset på vete på börsen i Paris har rasat 10 procent på lite drygt tre veckor. Förmodligen har marknaden hunnit diskontera en förlängning av avtalet och har hunnit diskontera ett bättre väder med slutet på La Niña. Snart har marknaden tuggat i sig WASDE-rapporten också. Förlängs spannmålsavtalet kan priset falla ytterligare.

WASDE-rapporten

USDA:s månadsrapport var negativ för vete, svagt negativ för majs och positiv för sojabönor, men bara lite. Marknaden tyckte ungefär likadant och det enda den gav utslag för var att sojabönor handlades upp 10 cent, men sedan fortsatte prisnedgången.

USDA sänkte globala utgående lager av vete i juni 2023 med 2,14 miljoner ton, varav 5 miljoner ton i Kina. Den sänkningen kommer helt från en sänkning av globala utgående lager år 2021 på 5,12 miljoner ton. Det i sin tur sänkte utgående globala lager 2022 med 5,25 miljoner ton, vilket alltså sänkte ingående lager för 2022/23 med lika mycket. En sänkning av globala utgående lager med 2,14 miljoner ton är alltså i själva verket en höjning på 3,11 miljoner ton, när man betraktar enbart produktion och efterfrågan på innevarande marknadsföringsår.

Lager utanför Kina höjdes från 124,75 till 127,62 miljoner ton. Global produktion 2022/23 höjdes med 5,14 miljoner ton till 788,94 miljoner ton vilket är nästan 10 miljoner ton mer än förra året. Både högre lager och produktion är negativt för prisutvecklingen på vete. En gissning är att marknaden vill testa 240-250 euro, men kom ihåg att det kan ”hetta till” kring Ukrainas och Rysslands exportavtal med FN fram till lördag.