facebooktwittermail d

Marknadens reaktion på USA-valet avmattas

Marknadens reaktion på det amerikanska presidentvalet och Donald Trumps valseger var initialt kraftig i Asien, där marknaderna först reagerade på valresultatet.

Mest ledsna blev japanerna där börsen fallit drygt 5 procent, medan det i övriga Asien varit en mer dämpad reaktion, även om alla större marknader visar upp kursfall.

Undantag i Moskva

Ett undantag är dock Moskva-börsen som vid 10-tiden svensk tid var upp 0,5 procent och uppfattningen har varit att man i Ryssland föredragit Trump som USA:s näste president.

I Europa har reaktionen på börserna varit mer avvaktande efter att ha handlats ned kraftigt vid öppningen. Vid 10-tiden var London-börsen ned 0,5 procent och börsen i Frankfurt ned 1 procent. Stockholmbörsen öppnade cirka 3 procent ned men ligger efter drygt en timmes handel ned 1,2 procent.

Försvann mot kronan

På valutamarknaden handlades snabbt den amerikanska dollarn ned, men den effekten försvann mot den svenska kronan, som drabbades lika mycket om inte mer av Trumps valseger.

Små valutor som den svenska råkar ofta ut för säljtryck i tider med stor osäkerhet, vilket nu också sammanfaller med att riksbanken för en extremt lätt penningpolitik med negativa räntor.

Tappade mot danska kronan

Så mot den svenska kronan steg dollarn - trots att den försvagats kraftigt mot andra valutor - med 11 öre till 9,00 kronor.

Den svenska kronan tappade också fyra öre mot den danska kronan i morgonhandel och en dansk krona kostar i dagsläget 1,34 svenska kronor.

LÄS MER: Putin och Naturskyddsföreningen reagerar på valet