facebooktwittermail d

Marknaden mättad på ekoägg

På fem år har andelen ekologiska ägg fördubblats i Sverige. Men de senaste årens stora efterfrågan har lett till överproduktion - och nu är marknaden mättad.

- Ingen vågar sig på att köpa in mer. Osäkerheten är stor vad gäller efterfrågan på ekologiska ägg, säger K-G Pettersson vid äggjätten KG:s Ägg utanför Linköping till Dagens Industri.

Företaget hanterar flest ekologiska ägg i Sverige och har löst överproduktionen genom att exportera till Tyskland. Varje vecka skickas 600 000 eko-ägg till den tyska marknaden.

Håller tillbaka


- När ekologiska ägg står för 12-15 procent av den totala produktionen krävs inte så stort överskott för att man ska slå huvudet i taket, säger K-G Pettersson.

Obalansen i produktionen har lett till att branschorganisationer och packningscentraler försökt hålla tillbaka expansionen.

- Vi har inte uppmuntrat till nyinvesteringar. Ett överskott på en så pass dyr vara som ägg kan bli ekonomiskt förödande för produktionsledet, säger Håkan Burlin, vd för Stjärnägg, till Dagens Industri. ATL.nu