facebooktwittermail d

Markägare och skoterklubb drar åt samma håll

Tre minderåriga skoterförare togs på bar gärning när de buskörde på åkermark. Polisen kunde med hjälp av markägarens bandvagn transporteras ut på åkern.

Ungdomarna buskörde på åkermark i Laggarberg i Västernorrlands län och på lantbrukaren Olof Nilssons mark där det råder skoterförbud.

Olof Nilsson har 17 inhyrda hästar på gården och bedriver växtodling på cirka 50 hektar, och det är inte första gången han drabbas av buskörare.

Stora skador


- Det orsakar så otroligt mycket skador för oss lantbrukare och jag tror inte att de som kör alltid är medvetna om det, säger Olof Nilsson.
Han har svårt att uppskatta hur stora skador som orsakats genom åren.

Poängterar ansvar


- Kör man över täckdiken kan det handla om flera hundra tusen. Man måste veta var man kör, något skoterförarna inte gör. Knappt jag vet var täckdikena går.

Han tycker att LRF borde göra mer. Samtidigt känner han att opinionen har förändrats och fler har förståelse för markägarna. Han tycker också att kontakten med skoterklubben har blivit märkbart bättre.

När ungdomarna stoppades på åkern ringde Olof Nilsson till Peter Granåsen. Han är ordförande i Timrås snöskoterklubb, tillika ordförande i Sveriges snöskoter­ägares riksorganisation och han tycker att dialogen med markägarna är bra.

Granåsen poängterar föräldrarnas ansvar att inte släppa i väg sina ungdomar på skoter utan uppsyn.
- Det finns ingen skoterled på hans mark och då ska vi respektera det och inte köra där.

Färre buskörningar


Samtidigt tycker han att det har blivit mindre problem med buskörningar efter att man fått till en skoterled i området.
- Sedan händer det några gånger per år att några grabbar åker ut och plattar till en lägda, fortsätter han och efterlyser hårdare tag från polisens sida.
- I Timrå kommun har man inte sett en polis på många år, risken att åka dit är väldigt liten.Frida Jonson