facebooktwittermail d

Markägare i protest mot bärföretagen

Markägarna har tröttnat på bärföretagens "dammsugande" av markerna och kräver nu förändringar i allemansrätten. Men bärföretagen förstår inte alls kritiken.

Markägare i Norrland har under lång tid protesterat mot det som de tycker är ett felaktigt sätt att utnyttja den svenska allemansrätten på. Nu skriver Västerbottens markägarförening ett öppet brev till regeringen och speciellt adresserat till landbygdsminister Sven-Erik Bucht, näringsminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson.

I brevet vänder man sig mot bär- och turistföretagens slitage på markägarnas mark och kräver ersättning för detta samt för hyra och bär.

"Allemansrätten var aldrig avsedd för att hela jordklotets medborgare skulle kunna använda den svenska naturen kommersiellt" skriver markägarna enligt Västerbottens-Kuriren.

"Allemansrätten helig"

Markägarna vänder sig också emot att internationella företag skor sig på den svenska naturen utan att betala skatt i landet och återinvestera här. Förslaget till regeringen innebär att de bärföretag som ska utnyttja det som finns i naturen också ska ha tillstånd från markägaren och ersätta denne.

"I dag missbrukas allemansrätten till att bygga och förse utländska företag med gratis råvaror på skattebetalande svenska småföretags och jordägares bekostnad" säger de vidare i brevet.

Juha Ruohola, vd på bärföretaget Polarica, ger inte mycket för markägarnas klagan.

- Allemansrätten är helig i Sverige. Det finns ingen anledning att se över den, säger han till VK.