facebooktwittermail d

Här är vinnaren i Årets rådgivarinsats

En välkänd profil inom husdjursrådgivning, Margareta Dahlberg, är utsedd till vinnare av Årets rådgivarinsats 2021.

Margareta Dahlberg bedriver rådgivning inom nötkötts- och mjölkproduktion i det egna bolaget MD Lantbruksråd sedan 2013. Innan dess har hon jobbat många år som rådgivare på LG Husdjurstjänst och lärare på Vretaskolan.

– Helt otroligt roligt, så fantastiskt kul, jag tackar!, säger hon vid beskedet om att hon vunnit.

Margareta Dahlberg.
Margareta Dahlberg. FOTO: ADA HULTBERG

Hon nominerades av lantbrukare Per Larsson på Kårtorps Lantbruk utanför Tibro. Motiveringen är hennes arbete i gårdens produktionsråd tillsammans med rådgivare Hanna Lomander från Distriktsveterinärerna och Malin Fröjelin från Växa.

Vinnaren nominerades av lantbrukare Per Larsson på Kårtorps Lantbruk utanför Tibro.
Vinnaren nominerades av lantbrukare Per Larsson på Kårtorps Lantbruk utanför Tibro. FOTO: MIKAEL LJUNGSTRÖM

– Produktionsrådet har lyft oss en nivå till i hela produktionen. Vi har framför allt sänkt arbetstiden och foderkostnaden och förbättrat djurhälsan, säger Per Larsson.

Det var gårdens förman Therese Eriksson som lyfte frågan att om att jobba mer strategiskt med gårdens drift, berättar han. Att Margareta Dahlberg har lett rådet och kunnat se produktionen lite utifrån har varit värdefullt för alla, menar han.

– Att hela personalgruppen sedan haft förmågan att sätta planerna i verket är också viktigt, säger han.

Margareta Dahlberg har suttit med i många gårdsråd och instämmer i att det fungerat väldigt bra på Kårtorp.

– Jag tycker om när man sitter i ett gårdsråd som är ganska litet och att man känner att man är tajta, säger hon.

Vad tycker du är viktigt i rollen som rådgivare?

– Rådgivning är att ha ett riktigt bra samtal. Jag har en väldigt stor respekt för att lantbrukare själva har mycket kunskap, säger hon.

Efter sin långa karriär i branschen håller Margareta Dahlberg på att gå i pension i dagarna även om hon kommer jobba kvar med rådgivning på några gårdar.

– Vi hoppas att hon vill vara kvar i vårt produktionsråd. En sådan kompetens med så många års erfarenhet är svår att ersätta, säger Per Larsson.

Men först blir det tårta för att fira när det är möjligt att träffas fysiskt igen, tillägger han. Tävlingen arrangeras av Branschråd för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL. Prisutdelningen kommer ske i samband med Brunnby Lantbrukardagars digitala sändning.

Nomineringen:

Med sin stora kunskap om svenskt lantbruk har Margareta Dahlberg gjort skillnad både på gårds- och branschnivå. Tack vare hennes vilja och förmåga att samarbeta med andra rådgivare har hon bidragit till att skapa stora värden för den enskilda lantbrukaren. Margareta är med sin långa erfarenhet en tillgång som visar att man med ofta enkla medel kan uppnå stora skillnader i långsiktig lönsamhet, effektivitet och välmående hos både djur och personal. Mot denna bakgrund tilldelas Margareta 2021 års pris för Årets Rådgivarinsats.