facebooktwittermail

Många olyckor men få dödsfall

"Det är mycket ovanligt att kvinnor dödas av kor." Det säger Stefan Wistrand, säkerhetsexpert på djurhantering.

Stafan Wistrand.
Stafan Wistrand. FOTO: KENNETH FRANSSON

Ännu är uppgifterna knappa kring dödsfallet, där en kvinna dog efter att ha blivit stångad av nötkreatur i småländska Lidhult i helgen och som ATL rapporterat om.

– Vi håller på med utredningen för att få reda på vad som har hänt, och tills utredningen är klar vill jag helst inte uttala mig om den, säger Kajsa Rydén som utreder dödsfallet hos polisen.

Förra året stångades en man ihjäl av en grupp kor på bete i Halland, och en man dödades av en tjur i Örkelljunga. 2015 stångades en man ihjäl av en tjur i Marks kommun. 2014 var inga kreatur inblandade i någon dödsolycka.

Det är ovanligt med dödsfall med kor, och särskilt där kvinnor drabbas.

– Det här är kvinna nummer två, mig veterligen, som omkommit på de senaste 15-20 åren. Det är männen som omkommer på djursidan, säger Stefan Wistrand.

Under åren 1993 till 2016 visar Arbetsmiljöverkets statistik att det totalt inträffat 286 dödsolyckor inom jord- och skogsbruket. 196 dödsolyckor, eller 68,5 procent har skett i jordbruket.

Många olyckor med nöt

Även om dödsfall är ovanliga, så förekommer det desto fler olyckor med kor och tjurar. För att minska antalet dödsfall tycker Stefan Wistrand att lantbrukare ska sluta använda levande mjölkrastjurar i produktionen och inseminera i stället.

– Mjölkrastjuren har ett annat lynne än köttrastjuren, det bara blixtrar till så blir den lugnaste tjuren galen, säger Stefan Wistrand.

Se upp för korna

När det gäller kor tycker Stefan Wistrand att det gäller att vara extra uppmärksam på köttkor, särskilt om man ska göra något med den nyfödda kalven.

– Det är dikorna som har orsakat dödsolyckorna, de är mera vaktiga. Och det är i samband med kalvning. Det går oerhört snabbt om de snedtänder.

Lösdrift kan öka olyckorna

Men Stefan Wistrand tror att tillbuden med mjölkkor kommer att öka i takt med att korna inte står uppbundna utan går i lösdrift. Och att korna kalvar i stora gemensamma boxar.

– Nu går snart alla djur lösa, då kommer olyckorna kanske att öka, det tror jag.

Säkerhetstips

Se till att du har en reträttväg. Bygg inredningen med liggande rör.

Har du stående rör har du ingenstans du kan klättra ut.

Fixera kon om du ska hjälpa henne med kalvningen.

Skilj kon och kalven åt om du ska märka eller ge kalven råmjölk.

Lita aldrig på en nykalvad ko.

Den snällaste ko kan bli tokig.

LÄS OCKSÅ: Bonde farligaste yrket