facebooktwittermail d

Många nyheter på Agritechnica

Bland de bästa nyheterna på Agritechnica i november finns en hel del maskiner som kommer att underlätta bondens arbete. Tyska DLG har nu bestämt sig för vilka nyheter som är de allra mest innovativa på årets mässa. Man delar ut två guldmedaljer och 29 silvermedaljer. Här är några av dem.

Vi börjar med guldnivån:

Claas Cemos Auto threshing

Det nya systemet sköter alla inställningar automatiskt i skakar- och hybridtröskor, oavsett vilka förutsättningar som råder. Föraren väljer vilka faktorer som ska prioriteras, och tröskan ställer sedan in bland annat cylinderhastighet och avståndet till slagskon.

De system som styr de kritiska delarna i tröskningsprocessen kommunicerar alla med varandra för att tröskningen ska optimeras.

Kemper Stalkbuster

I kampen mot majsmott har Kemper tagit fram en konstruktion som integreras i majsskärbordet. Knivarna på Stalkbuster hugger av stubben som är kvar, där majsmotten övervintrar och minskar därmed beståndet. Majsmotten infekterar plantan och skörden minskar. Dessutom kan majsen drabbas av fusarium som sedan kan spridas till efterföljande vete.

Många innovationer har belönats med silvermedaljer:

Kuhn Section Control

Kuhn visar på Agritechnica en sektionskontrollerad plog. Varje individuell plogkropp kan med hjälp av gps lyftas separat när plogen kommer till vändtegen. På det sättet blir kanten helt jämn. Föraren kan också välja att från hytten lyfta en eller flera plogkroppar om det skulle finnas behov.

Krone Liftcab

På vissa håll kan fodermajs nå en höjd på fyra meter. Det ställer till det för förare av självgående fälthackar som knappt kan se över grödan. Krone har därför tagit fram en hytt som är höjbar 70 centimeter, vilket ger föraren en avsevärt bättre sikt.

FOTO: DETLEV ALBRINK

Claas fjädrad halvbandare

Claas visar upp en Axion 900 med halvband där både framaxel och bakaxel är fjädrande. Annars kan band lätt göra att komforten på väg inte är den bästa. Trycket på bandrullarna justeras hydrauliskt vilket innebär att markens kontur kan följas bättre och därmed lättare få ner de 450 hästkrafterna i marken samtidigt som markpackningen minimeras.

Fendt e100 Vario

Med ett batteri på 100 kilowattimmar ska Fendts elektriska traktor klara av att arbeta i mellanhårt arbete i fyra timmar. Med eldrift är den även användbar för arbete inomhus och i tätorter där det kan finnas begränsningar för förbränningsmotorer. Batteriet kan också användas som mellanlagring av el som produceras på gården.

Holmer Smartturn

På traktorer har man ett tag med hjälp av gps och autostyrning kunnat automatiskt vända på vändtegen och komma tillbaka till rätt spår. Nu kommer funktionen även till självgående betupptagare. Med Smartturn lyfts upptagaren vid vändtegen, maskinen vänds och hittar sedan tillbaka dit där den ska fortsätta.

Varning för stora maskiner

Genom att dela med sig av sin gps-position i traktorn, tröskan eller fälthacken, kan andra trafikanter få veta att det är ett stort långsamtgående fordon i närheten. På det sättet kan man varnas för möten eller körisker innan de uppstår. GPS-datan skickas i realtid trådlöst från traktorn ut till de fordon som har uppkopplade varningssystem för vägtrafik.

Lechler ESV

Företag har konstruerat en elektrisk ventil till munstycken på växtskyddssprutor som öppnar och stänger blixtsnabbt. Systemet sitter ihopsatt med elledning och kontakt för att enkelt kunna monteras på valfri spruta. Ventilerna kan styras individuellt via canbus.

SCDI

Agrocom Polska har tagit fram en drönare som med hjälp av 3D-foto skannar fält och vegetation. Programvaran räknar sedan ut hur stora skador som orsakats av exempelvis vilt och väder genom att jämföra med tidigare skanningar med LIDAR-laser. Resultatet kan sedan använda av exempelvis försäkringsbolag för att beräkna ersättning.

Agco Ideal

Även Agcos tröska som vi skrev om i fredags belönas med en silvermedalj. Det är den enda högkapacitetströskan som inte överstiger 3,3 meters transportbredd och kan därmed köras på allmän väg i alla länder. Den har automatisk skärbordskoppling som tillval och inställningen av tröskan görs till stor del automatiskt.

FOTO: HANS DAHLGREN