facebooktwittermail d

Många dubbelt drabbade av stormen Laura

Stormen Laura blåste ned runt 200 000 kubikmeter på Södras medlemsmark. Nu börjar en kamp mot klockan med uppröjningen.

Stormskadad skog. Arkivbild.
Stormskadad skog. Arkivbild. FOTO: BO FERNSTRÖM

Efter stormen Laura har Södra inventera sina medlemsmarker för att kartlägga skadorna.

– Vi är inte helt klara men tillräckligt för att kunna säga att vi delar bedömningen från Skogsstyrelsens inventering, där vi också var delaktiga, säger Olof Hansson, affärsområdeschef på Södra Skog, och fortsätter:

– På medlemsmark rör det sig om 200 000 kubikmeter fast under bark som blåst ned. Det borde innebära cirka 500 000 kubikmeter totalt, och hårdast drabbat är Blekinge, Östra Kronoberg och Södra Kalmar.

Spridda vindfällen

Mest rör det sig om spridda vindfällen längs nyupptagna hyggeskanter men också en del beståndsvisa stormskador i de värst drabbade områdena. Och många skogsägare i regionen är dubbelt drabbade: Stormområdet har tidigare haft stora angrepp av granbarkborre och nu börjar en kamp mot klockan för att få ut stormvirket.

– Det är en volym som vi borde hinna klara i tid. Inte före de första angreppen kommer, men innan en ny generation är färdig, säger Olof Hansson.

– Det är en volym som vi borde hinna klara i tid, säger Olof Hansson om skadorna efter stormen Laura.
– Det är en volym som vi borde hinna klara i tid, säger Olof Hansson om skadorna efter stormen Laura. FOTO: HENRIK BJÖRNSSON

Exakt när en ny generation barkborrar börjar kläckas är svårt att säga, det beror på vädret. Senast den 1 juli måste virket vara ute ur skogen enligt skogsvårdslagen, och eftersom de stormdrabbade områdena ingår i bekämpningsområdet mot granbarkborre så får högst 3 kubikmeter vindfällen av gran får lämnas kvar per hektar.