facebooktwittermail d

Många danska ekobönder riskerar konkurs

Tre av tio ekologiska danska djurbönder hotas av konkurs efter torkan. Många är hårt skuldsatta och har inte råd att köpa foder.

Kilopriset på ekogriskött har minskat kraftigt i Danmark.
Kilopriset på ekogriskött har minskat kraftigt i Danmark. FOTO: MOSTPHOTOS

Det har varit ett ovanligt tufft år för danska bönder efter torkan och den svåra foderbrist som följde på den. Värst drabbade är de danska ekologiska djurbönderna. Många av dem riskerar nu att gå i konkurs, rapporterar Ekoweb.nu.

Inte heller har det gjorts några större prishöjningar på ekologiskt kött i den danska dagligvaruhandeln. Priset på griskött har sjunkit med över 30 procent senaste åren från 30 danska kronor per kilo till 20.

Nu hotas mellan 20-30 procent av de ekologiska djurbönderna av konkurs kommande åren, enligt danska rådgivare. Danska lantbrukare har generellt betydligt högre låneskulder än svenska, vilket gör dem sårbarare.

Det gäller inte minst många av dem som slagit om till ekoproduktion, till följd av den dåliga lönsamheten i det konventionella lantbruket. De saknar helt marginaler i dagsläget och har inte råd att köpa till exempel spannmålsfoder.

Trots den höga skuldsättningen har många danska banker ändå fortsatt att låna ut pengar till främst ekolantbruk med dålig intjäning. Anledningen är att de historiskt sett varit lönsamma.