facebooktwittermail

Man klämdes till döds – lantbrukare åtalas

Mannen anlitades för att med hjälp av en hjullastare fästa stolpar men klämdes till döds av skopan. Nu åtalas arbetsgivaren.

Mannen skulle hjälpa till med ett kostängsel men något gick fel och han klämdes ihjäl (arkivbild).
Mannen skulle hjälpa till med ett kostängsel men något gick fel och han klämdes ihjäl (arkivbild). FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Mannen som avled brukade hjälpa den nu åtalade lantbrukaren med olika uppgifter i dennes jordbruksverksamhet. Det skriver Svt.se.

När mannen i mitten av september i fjol skulle sätta upp stolpar för ett kostängsel gick något fruktansvärt fel. Den anlitade mannen höll stolparna upprätt medan den åtalade lantbrukaren tryckte ner dem i marken med hjälp av hjullastarens skopa. Den anlitade mannen klämdes mellan skopan och marken och avled senare av sina skador.

Ska ha agerat oaktsamt

Lantbrukaren åtalas nu vid Varbergs tingsrätt misstänk för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, skriver Svt.se. Han ska enligt stämningsansökan ha agerat oaktsamt genom att låta den nu döde utföra arbete inom skopans riskområde. Han har inte heller försäkrat sig om den anställde varit på tryggt avstånd när han fört ner skopan.

Den åtalade bestrider oaktsamhet och säger att han gett tydliga instruktioner till mannen.