facebooktwittermail

Majsskörden startar i morgon

Majsskörden står för dörren på Öland som ligger före resten av landet. Enstaka öländska lantbrukare har redan hackat men startskottet ser ut att gå på måndag.

Åke Johansson, på gården Lilla Hult på Öland, tror att årets skörd blir den bästa han tagit.
Åke Johansson, på gården Lilla Hult på Öland, tror att årets skörd blir den bästa han tagit. FOTO: PRIVAT

Majsen är en stor gröda i sydöstra Sverige och det är också Öland och Kalmarregionen som ligger främst. I fjol var sommaren varm och torr vilket fick majsen att brådmogna och torka. Det tidigarelade skörden med flera veckor. I år ligger Öland och Kalmar tämligen normalt till medan majsdistrikten Gotland, Skåne och Halland ligger två-tre veckor senare.

Göran Andersson på Södra Gärdslösa gård på mellersta Öland var troligtvis först när han hackade 1,5 hektar majs redan för en vecka sedan eftersom han behövde fodret.

– Jag ville få upp majsgivan så fort som möjligt. Vi hade så lite kvar av fjolårets skörd. Vi brukar ge 5,5 och var nere på 3, säger han.

Tar resten nästa vecka

Den majs som togs hade TS-tal på 25 mot önskade 30. Göran Andersson räknar med att ta resten av odlingen på 70 hektar i nästa vecka.

– Står majsen för länge blir den svårhackad och jag tror att korna tycker att den är mera smaklig om den tas lite tidigare. Förr jagade man stärkelsen men det är många andra värden man vill ha, säger han.

Har utvecklats bra

Åke Johansson på gården Lilla Hult alldeles vid Ölandsbron börjar skörda på 60 hektar på måndag.

– Jag sår tidigt och måste skörda nu. Majsen kom igång tidigt och har utvecklats bra. Nu är det kallt och blött och det har fördröjt mognaden. Hade det inte varit så blött hade jag varit i gång med skörden redan nu, säger han.

Åke Johansson tror att det här kan bli en av de bästa majsskördarna han tagit.

Också på maskinstationen FarmAC på mellersta Öland inleds majsskörden på måndag. Totalt handlar det om 1 000 hektar majs.

– Första veckan brukar vara lugnare sedan drar det i gång. TS-talen stiger med 1-2 procent i veckan och vi börjar där det är sått tidigast och sedan mognar det efterhand, säger han.

Sådde tidigt

På fastlandssidan börjar majsen mogna av och Jan-Olof Engdahl på Lindsbergs gård, söder om Kalmar, räknar med att gå i gång om en vecka. Han hör till dem som sådde tidigt men det är inte bara mognadsgraden på majsen som avgör när hacken går i gång.

– Här börjar vildsvinen bli en parameter. De kan ta ett halvt tunnland majs på en natt. Det är helt makalöst. När de börjar gå så hårt åt grödan är det dags att skörda. Även de om sådde senare måste skörda nu innan vildsvinen tar den, säger han.

Vatten i fält

Majs är en stor gröda på Gotland, med odling på cirka 2 500 hektar på ön.

– Det har kommit 200 millimeter regn under september och det står vatten på låglänta fält. Vi kan nog inte börja skörda förrän kanske en bit in i oktober om vädret inte vänder nästa vecka, säger Håkan Bingström på Lantmännen.

Också i Skåne står majsen och det är minst två veckor kvar till skörd på de flesta håll.

Även i majsrika Halland är skörden sen i år.

– Jag tror inte att vi är i gång före 10 oktober. Ett riktigt bra år kan vi vara ute 15 september, säger Mattias Lindberg på Lars Olofs gård i halländska Tvååker.

LÄS OCKSÅ: Potatischipset fyller 200 år – och hotas nu på allvar

PREMIUM: Pollenproducent letar nya odlare