facebooktwittermail d

Majssådd i världsrekordfart

Det gick i rekordtempo när Väderstad satte nytt världsrekord i sådd av majs. 502,05 hektar hann man så under 24 timmar.

Under 24 timmar hann man så 502,05 hektar majs med Väderstads precisionssåmaskin.
Under 24 timmar hann man så 502,05 hektar majs med Väderstads precisionssåmaskin. FOTO: VÄDERSTAD

Rekordförsöket gjordes under 24 timmar under tisdag och onsdag i Ungern under påskveckan. Det var precisionssåmaskinen Väderstad Tempo som sattes på prov när det gällde kapaciteten.

Under de 24 timmarna såddes två fält med två olika sorters utsäde av majs. Samtidigt lades också både gödning och växtskyddsmedel ut. En Case 380 CVX drog såmaskinen och med en hastighet på över 20 kilometer i timmen.

Det gick inte bara fort:

– Viktigast av allt så levererade den en enastående fröplacering, säger Mattias Hovnert, försäljnings- och marknadschef hos Väderstad.

54 hektar mer

Det tidigare världsrekordet för majssådd var 448,29 hektar under 24 timmar. Det rekordet gjordes med en 18 meter bred precisionssåmaskin med 24 radenheter och central påfyllning av utsäde.

Den precisionssåmaskin som nu användes var 12 meter bred med 16 radenheter som fylls var för sig med utsäde och pesticid. 502,05 hektar såddes på 24 timmar.

Universitet gör uppföljning

I Tempo används Väderstads eget patenterade system där bland annat tryckluft används för att blåsa ut fröet genom såröret.

– Det är en sak att så med hög hastighet, men att göra detta med hög precision är något helt annat, säger produktspecialisten Lars Thylén.

Vid sådden deltog också ungerska Gödöllő University, som också ska göra statistiska mätningar av precisionen samt följa upp grödorna under året.

Under 24 timmar hann man så 502,05 hektar majs med Väderstads precisionssåmaskin.
Under 24 timmar hann man så 502,05 hektar majs med Väderstads precisionssåmaskin. FOTO: VÄDERSTAD