facebooktwittermail

Majsådd bäst för sojan

Så i början av maj och använd sorten Bohemia, det är rekommendationerna efter en studie om sojaböner som pågår vid JTI.

Vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) startades förra året ett treårigt odlingsprojekt om sojabönor.

Projektledaren Fredrik Fogelberg förklarar att det i just detta projekt är tre komponenter, såtider, sojasorter och radavstånd, som forskarna tittat närmare på.

- Börjar jag bakifrån så är det ingen skillnad i avkastning om man sår med spannmålsavstånd det vill säga 12,5 centimeter eller om vi sår med 25 eller 50 cm. Det ger samma avkastning förutsatt att utsädesmängden är densamma, säger han.

Början av maj bäst


Fredrik trodde från början att det var mest fördelaktigt att så sojabönor den andra halvan av maj, men med facit i hand är det bäst i början av maj.

- Jag har även fått belägg för det från försök som gjordes i Sverige 1949. På den punkten har jag tänkt om, men det förutsätter givetvis att jorden är tillräckligt varm, säger han.

Bohemia


Fredrik Fogelberg har även vägt för- och nackdelar hos två av de provade sojasorterna, Bohemia och Silesia.
- Även om Silesia ger högre avkastning så skulle jag i dagsläget rekommendera Bohemia. Den är mer allround, den kan sås senare och den har gett bra avkastning även tidigare år, säger han.

Det är även många lantbrukare som provodlar sojabönor. ATL skrev förra våren om Lars Håkansson på Västergård i Landskrona.

Fortsätter provodla 2011


- Jag sådde tidigt och det tog frosten. Jag hade lite utsäde kvar som jag sådde och det tog fåglarna, så i år kommer jag att passa, säger han.

JTI fortsätter att provodla sojabönor 2011, experimenten med radavstånd, sorter och såtider ska repeteras.
- Vi har även funderingar på att se hur ökad utsädesmängd påverkar radavstånden, säger Fredrik Fogelberg.Maria Engström