facebooktwittermail d

LTU Green Fuels kan fortsätta verksamheten

Kommunstyrelsen i Piteå beslutade på måndagen att skjuta till en halv miljon kronor för LTU Green Fuels. Tillsammans med pengar från Energivetenskap vid Luleå tekniska universitet, Energimyndigheten och andra aktörer räddas anläggningen från rivning.

Rikard Gebart, professor vid Luleå tekniska universitet.
Rikard Gebart, professor vid Luleå tekniska universitet. FOTO: JOHAN BAGGSTRÖM

LTU Green Fuels som producerat tusen ton DME och metanol från skogen, men som har varit rivningshotat sedan i våras får pengar till fortsatt drift från Energimyndigheten, Energivetenskap vid Luleå Tekniska Universitet, Piteå kommun och en rad företag.

LTU Green Fuels räknas som är en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av biomassa till syntesgas och gröna bränslen. Här har bland annat fälttester gjorts med tunga lastbilar som gått i kommersiell trafik på biobränsle tillverkat i pilotanläggningen.

- Anläggningen är en fortsatt viktig pusselbit för att Sverige, men även andra länder, ska kunna genomföra en övergång till ett fossilfritt samhälle tillräckligt snabbt, säger professor Rikard Gebart, forskningsansvarig vid Green Fuels till ATL.

Nära full skala

Pilotanläggningen är nästan i full skala och det finns ingen så stor i världen för biomassa. Styrsystemen är identiska med de i en fullskalefabrik, liksom antalet pumpar och ventiler.

Luleå tekniska universitet för diskussioner med företag och akademiska forskare som är intresserade av att genomföra projekt tillsammans med universitetet i anläggningen under nästa år.