facebooktwittermail d

"Livsmedelsverket ändrade beslut om kyckling"

Efter kontroll på Guldfågels anläggning stoppade Livsmedelsverket 52 ton chicken nuggets. Bortsorterat kött har använts, men enligt kycklingföretaget är användningen godkänd.

Bortsorterad kycklingfilé räknas som kasserad och gör att 52 ton kycklingprodukter inte får distribueras till återförsäljare.
Bortsorterad kycklingfilé räknas som kasserad och gör att 52 ton kycklingprodukter inte får distribueras till återförsäljare. FOTO: GULDFÅGEL

Köttet är inte kasserat av livsmedelshygieniska skäl och inte farligt att äta. Det får dock enligt Livsmedelsverket inte återföras i livsmedelskedjan. Trots det har det använts i tillverkningen av chicken nuggets.

Livsmedelsverket förbjuder nu vidare distribution av det 52 ton stora lager som finns kvar hos Guldfågel.

Enligt Guldfågel är man mycket förvånade över beslutet, då användningen av köttet skett med Livsmedelsverkets godkännande.

Det kasserade köttet är enligt företaget kycklingfilé som har sorterats bort från att säljas som hela filéer.

– Eftersom köttet inte är farligt att äta har vi inte krävt att företaget drar tillbaka det som redan finns i butik. Det är däremot självklart möjligt för inblandade företag att återkalla produkterna själva säger Christian Berking, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Vill veta varför

"Våra Chicken Nuggets innehåller endast kycklingkött som är fullständigt säkert att äta, det är inte på något sätt dåligt, varken smakmässigt, hållbarhetsmässigt eller bakteriologiskt", skriver Guldfågel i en kommentar till förbudet.

Man skriver att dialog kommer att föras med Livsmedelverket för att skapa klarhet kring bakgrunden till det ändrade beslutet.

"Till dess är utleverans av det parti som ligger på vårt lager stoppad, vi levererar istället ut nytillverkade nuggets med en sortering som Livsmedelsverket godkänner", skriver man i ett pressmeddelande.