facebooktwittermail d

LRF rasar mot kastreringsförbud

Att lagstifta om kastrering av grisar utan bedövning är som att slå in öppna dörrar. Det anser LRF, som befarar att ett förbud ska bli spiken i kistan för den svenska grisnäringen.

- Det här är djupt beklagligt då de svenska grisbönderna vill slippa kastrera sina grisar och under lång tid har arbetat tillsammans med myndigheter och forskare för att hitta bra lösningar, säger LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson i en kommentar.

- Ett förbud mot kastrering utan bedövning skulle slå undan benen för den grisnäring i Europa som har bäst djurskydd och som redan är hårt prövad.

Att oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna, vill införa ett förbud mot kastrering utan bedövning riskerar att stjälpa det målmedvetna arbete som både grisnäringen, forskare och myndigheter har lagt ned, anser LRF.

- Av konkurrensskäl är det omöjligt att Sverige lagmässigt går före andra EU länder. Införs ett förbud mot kastrering utan bedövning så måste samma krav ställas på all import av griskött, säger Lars-Göran Pettersson. ATL.nu