facebooktwittermail d

LRF Konsults framtid väckte frågor på stämman

På LRF:s riksförbundsstämma var det många som spetsade öronen när VD Anders Källström talade om att LRF Konsult, som såldes till rikskapitalistbolaget Altor tidigare i år, kan vara på väg till börsen.

Dotterbolagen i LRF går bra och både ordförande Palle Borgström och Vd Anders Källström var inte sena med att lyfta fram framgångarna under riksförbundsstämman som inleddes på tisdagen.

Men förändringarna inom av LRF Konsult, som såldes till rikskapitalbolaget Altor tidigare i år, väckte frågor bland åhörarna.

Altor har köpt 75 procent av bondeägda LRF Konsult och LRF:s VD Anders Källström berättade lite mer om affären i sitt tal. Men köpeskillingen förblev okänd.

- LRF konsult måste få möjlighet att växa på andra områden. Vi valde att försöka hitta en ny ägarmodell. Vi konkurrensutsatte detta och valet av Altor var ett val i konkurrens, sa Anders Källström i sitt tal.

Imponerad av Altor

Han underströk att bolaget ska göra en tillväxtresa och flaggade för att LRF Konsult kan komma att börsnoteras inom fem till sju år. I fredags hade LRF Konsult ett första styrelsemöte efter affären och Anders Källström lät imponerad av Altor.

- Det var en energi som kändes i rummet, sa han.

Efter dragningen av dotterbolagens utveckling ställdes några frågor om att rikskapitalister blivit huvudägare i LRF Konsult. Bland annat Åke Hantoft, Arla Foods, yppade en fundering.

-Det finns ett par frågor man kan ställa sig och den identitet som har funnits i dotterbolagen. När man går in och gör affärer med företag som Altor har de förmodligen en annan drivkraft, sa han.

- Altor presenterade en helt annan plan för sitt ägande än något av de andra alternativen, svarade Palle Borgström.

LÄS OCKSÅ: "LRF måste ändra i sitt arbetssätt"

LÄS OCKSÅ: Rikskapitalister tar över LRF Konsult