facebooktwittermail d

LRF irriterade över Umeås polska kött

LRF Västerbotten rasar över att Umeå väljer polskt kött. Krismöte med kommunen.

"Genom att inte handla lokalt sågar Umeå kommun av den gren den sitter på säger Arne Lindström, LRF Västerbottens ordförande.
"Genom att inte handla lokalt sågar Umeå kommun av den gren den sitter på säger Arne Lindström, LRF Västerbottens ordförande. FOTO: LRF

När Lycksele kommun ville servera lokalproducerat kött till skolor och äldreomsorg kom det in få lokala anbud. Då hjälpte kommunen lantbrukarna och genom att skriva utvecklingsavtal kunde kommunen få med sex lantbrukare på tåget, tre från Lycksele och tre från Åsele kommun.

Dyrare men bättre

Eric Lundström som är enhetschef för ekonomi i Lycksele kommun konstaterar att köttfärsen blir ungefär 20 kronor dyrare kilot än om man skulle gått på alternativet att köpa köttet från Polen eller Tyskland via grossisterna.

- Vi försöker inte sticka under stol med att det blir dyrare. Men vi ser också att det blir mer produkt per kilo köttfärs, det är helt enkelt av bättre kvalitet. Vi ser också ett minskat svinn. Det som läggs på tallriken äts upp, säger Eric Lundström till SVT Nyheter Västerbotten.

Umeå väljer polskt

Men i Umeå tänker de annorlunda.

- Det är helt andra volymer här. När vi gör en jämförelse mellan det svenska köttet och till exempel det polska nötköttet som väl följer svenska krav i svensk djurskyddslag så kan det handla om en fördyring på 800 000 kronor, säger Anders Westman, upphandlare vid Umeå kommun till SVT Nyheter Västerbotten.

Politisk fråga

I Umeå gjordes en ny upphandling i mars. Kommunen har valt ett polskt och ett svenskt alternativ. Först om ett halvår tror Anders Westman att man kan se hur mycket polskt kött som ersätter det svenska dyrare köttet.

LRF irriterade

Att den lilla inlandskommunen Lycksele anstränger sig för att upphandla lokal mat medan länets största kommun Umeå erbjuder sina skolelever och äldre kött från Polen får LRF Västerbotten att se rött.

- Det är med stor förvåning och inte lite irritation som vi noterar detta. De signaler vi tidigare fått från Umeå kommun var i motsatt riktning, säger Arne Lindström, LRF Västerbottens ordförande.

Mer antibiotika i Polen

Arne Lindström reagerar på att Umeå kommun hävdar att kraven på produktionen av det polska köttet följer svensk djurskyddslagstiftning.

- Det är märkligt att man påstår att produktionen är likvärdig den svenska. Exempelvis ger man djuren i lantbruket i Polen tolv gånger mer antibiotika än i Sverige, säger Arne Lindström.

- Orsaken till att vi har liten antibiotikaanvändning i lantbruket i Sverige är framför allt vår goda djuromsorg, säger Arne Lindström.

I Umeå kommun finns mindre än en femtedel av länets åkerareal. Ändå hamnar cirka 80 procent av det samlade värdet från länets jordbruk i Umeå kommun, tack vare att en stor del av förädlingen sker där.

- Umeå har många arbetstillfällen och skatteintäkter tack vare lantbruket i länet. Genom att inte handla lokalt sågar Umeå kommun av den gren den sitter på. Och utan ett fungerande jordbruk i hela länet blir det inte heller någon förädlingsindustri, poängterar Arne Lindström.

Krismöte med kommunen

Vid LRF:s tidigare kontakter med den politiska ledningen i Umeå har Arne Lindström upplevt att de har viljat värna den lokala livsmedelsproduktionen.

- När vi sedan får höra något annat i nyhetsinslag blir vi förbryllade. Vi har nu ett bokat möte med kommunledningen framöver, och hoppas där få klarhet i vad Umeå kommun egentligen vill, säger Arne Lindström.