facebooktwittermail d

Lokala producenter tar strid för maten

Skaraborgs matproducenter har förklarat krig mot sina konkurrenter. För att rädda jobben och utveckla sina företag har de startat projektet "Mat från Skaraborg", som lanseras med en reklamfilm.

"Nu blir det matkrig i Skaraborg. Slaget står inte på marken, inte på sjön och inte i luften. Det utspelar sig på våra matbord", lyder ett av budskapen i filmen, som finns att beskåda på en egen hemsida.

- Vi ska inte konkurrera ut varandra utan vi mår bättre om vi kan samverka på olika sätt. Då blir vi starkare, säger projektledaren Ulf Lindén till Sveriges Radio Skaraborg.

Tydligare exponering


Tidigare i veckan bildade ett tiotal lokala matproducenter en ekonomisk förening som framförallt kommer att satsa på marknadsförning.

Konsumenterna vill gärna köpa lokalt producerad mat, men eftersom den kan vara svår att hitta satsar projektet även på en tydligare exponering i butikerna.

Enligt Jeroen Ehlen vid Kinnekulle Tomat kan det dock finnas fler samarbetsområden i framtiden:

- Logistik till exempel. Det känns lite meningslöst att alla kör ut sina egna varor i sina egna bilar, säger han till radion.

Mast från Skaraborg finansieras av bland andra Skaraborgs komunalförbund, Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen. ATL.nu