facebooktwittermail d

Lokala aktivister stoppade skogsavverkning

En grupp med lokala aktivister har protesterat mot en skogsavverkning utanför Edsele i Sollefteå kommun. SCA meddelade på onsdagen att man stoppar avverkningen.

Boende i närheten av skogsområdet menar att de hittat ett 30-tal rödlistade arter i området och vill därför att avverkningen ska stoppas. Arkivbild.
Boende i närheten av skogsområdet menar att de hittat ett 30-tal rödlistade arter i området och vill därför att avverkningen ska stoppas. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

SCA har sedan en tid tillbaka velat avverka i området men det har väckt protester från boende i närheten då de menar att det finns ett 30-tal rödlistade arter i området, rapporterar SVT Västernorrland.

Skogsjätten inledde sin avverkning under tisdagen och mottog då stora protester från de boende och under onsdagen fick SCA stoppa arbetet.

Flera naturskyddsgrupper har ställt sig bakom protesterna från de boende och bland annat har organisationen Greenpeace meddelat att de kommer åka till skogsområdet och hjälpa till att protestera ifall SCA kommer starta upp avverkningen igen.

Arbetet står tills vidare

SCA har i nuläget inget svar på om de kommer att starta upp arbetet igen eller helt stoppa avverkningen i området.

– Vi äger skog i området som är avverkningsmogen så att säga. Vi har planerat den här avverkningen en tid. Men i bygden finns många engagerade privatpersoner som haft invändningar mot planerna och vi har haft en lång dialog med dem. Kommer det synpunkter av det här slaget får vi hejda oss så att vi kan bilda oss en egen uppfattning om saken, säger Björn Lyngfelt, SCA Informationsansvarig till SVT.