facebooktwittermail

Lodjur gissel för hjortaveln

Lodjur börjar etablera sig i södra Sverige och kan bli ett nytt gissel för hjorthägnsägare.

- I vinter har lodjuret dödat fyra och troligen ytterligare en dovhjort i mitt hägn, säger uppfödaren Hans-Åke Johansson.

Det började som en hobby 1987 och genom åren har verksamheten i byn Möljeryd i Blekinge vuxit. Hans-Åke Johansson anser att frågan om lodjuren måste börja diskuteras.

- Det behövs åtgärder för att vi ska kunna bedriva seriös hjortavel, som situationen är nu är det en liten bomb som ligger och tickar, säger han.

Allt vanligare


Le Carlsson är inne på samma linje. Han har jobbat som besiktningsman för länsstyrelserna i södra Sverige sedan början av 1990-talet. Han berättar att lodjur då var sällsynta, men att de blivit vanligare.

- Det är ett relativt nytt problem i södra Sverige och frågan måste upp på agendan. Jag vill att man hittar en lösning där de två arterna kan samexistera, säger han.

Inga Ängsten som är verksamhetsansvarig på viltskadecenter menar att problemet inte är landsomfattande. Men för de brukare som drabbas blir det ett stort bekymmer.

- Det handlar ofta om en individ som kommer på att det finns ett dukat matbord inne i hägnet, säger hon.

Det finns flera exempel på detta, bland annat i Uppland där ett lodjur det senaste året tagit ett 30-tal dovhjortar för en brukare.

Men det är oklart hur många hjortar som lodjuren tar varje år i Sverige. Inga Ängsten förklarar att det beror på att hjort inte kategoriseras som tam­boskap, utan som vilt.

- Brukaren får därför ingen ersättning för dovhjorten från viltskadeanslaget och därför finns det ingen statstik, säger hon.

Måste skjutas


Samtidigt är det svårt att komma åt problematiken. Inga Ängsten menar att både förebyggande åtgärder och skyddsjakt krävs.

- Ett lodjur som vant sig vid att gå in i ett hägn måste nästan alltid skjutas och brukaren bör sätta upp eltrådar på stängslet för att förhindra andra lodjur från att ta sig in. Samtidigt är hjortavel på frammarsch i Sverige och det är många i framför allt södra Sverige som satsar, säger hon. Maria Engström