facebooktwittermail

Lodjur försvunna i Småland

Tidigast i dag väntas Naturvårdsverket tillkännage sitt beslut om årets lodjursjakt. Samtidigt har det visat sig att två lodjurshonor med ungar som hållit till i trakterna mellan Skåne och Småland är spårlöst försvunna.

- Det kan vara fråga om illegal jakt, säger Lasse Karlsson, kvalitetssäkrare av rovdjursrapporter för länsstyrelsen i Kronoberg, till Sveriges Radio Kronoberg.

Enligt en inventering som gjordes i Alvesta och Ljungby i helgen kan det ha fötts lodjursungar i Kronobergs län förra året. Samtidigt är två lodjurhonor och deras ungar som tidigare uppehållit sig i länet som uppslukade av jorden, enligt radion.

Bar sändare


Den ena var försedd med sändare och hade av viltvårdarna fått namnet Ebba. Hon hade tre ungar. Den andra var en hona utan sändare om även hon hade ungar. Året dessförinnan försvann en ung hona med sändare i trakterna mellan norra Blekinge och Kronobergs län.

Enligt Lasse Carlsson finns inga bevis för tjuvjakt, men misstankarna kvarstår eftersom risken att sändaren ska sluta fungera bedöms som liten. Dessutom är ungarna försvunna.

- Vi borde ha sett spår efter dem om de fanns kvar, säger Lasse Carlsson. ATL.nu