facebooktwittermail d

Livsmedelsverket förstörde kött – tvingas betala skadestånd

Köttbutiken tvingades kassera 650 kilo nötkött efter Livsmedelsverkets kontroll. Beslutet visade sig dock vara fattat på felaktiga grunder. Nu ska staten betala skadestånd till företaget.

Staten ska betala ersättning till köttföretaget i södra Sverige efter ett felaktigt beslut av Livsmedelsverket.
Staten ska betala ersättning till köttföretaget i södra Sverige efter ett felaktigt beslut av Livsmedelsverket. FOTO: TERESA CRAWFORD/TT

Det var i november i fjol som Livsmedelsverket utförde en oanmäld kontroll hos en köttbutik i södra Sverige. Vid kontrollen påträffades fyra slaktade nötdjur i ett kylrum. Djuren hade inte besiktigats innan slakt, vilket ledde till att Livsmedelsverket beslutade att köttet skulle förstöras för att inte hamna på marknaden.

Bolaget som driver köttbutiken överklagade beslutet och gav intyg från djurens ägare för att visa att man inte skulle sälja köttet i butik – ägaren skulle återfå köttet för att använda för eget bruk. Livsmedelverket upphävde beslutet i december.

Skadade bolagets varumärke

Bolaget begärde skadestånd från staten på dryga 49 000 kronor avseende inköp av fyra nötdjur. Det nya köttet köptes in för att ersätta djurägaren som gått miste om sitt kött. De nya djuren vägde mer än ursprungsdjuren och man ville därför få ersättning för cirka 1 000 kilo kött, i stället för de 650 kilo som förstördes.

Man ansökte också om ersättning för skada på bolagets varumärke till ett ospecificerat belopp, eftersom nyheten om Livsmedelsverkets beslut spreds i medier vilket enligt bolaget skadat deras anseende.

Livsmedelsverket medger att köttet förstörts på felaktiga grunder och att man är skyldig bolaget skadestånd om drygt 32 000 kronor, baserat på de 650 kilo kött som förstördes. Däremot anser man inte att man ska utge ersättning för anseendeskada.

Justitiekanslern går på Livsmedelsverkets linje och bolaget ska ersättas med drygt 32 000 kronor. Påståendet att bolaget inte skulle ha haft möjlighet att få tag på slaktade djur som viktmässigt överensstämde med det kasserade köttet, saknar enligt beslutet stöd i utredningen.

LÄS OCKSÅ: Slakteri ersätts av staten för kasserade inälvor

LÄS OCKSÅ: Destruerade kycklingar – får skadestånd