facebooktwittermail d

Liten druva stjälper stora lass

Stoppet för gårdsförsäljning av vin är ytterligare ett skäl att lämna EU.

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Systembolaget går i helsidesannonser ut och berättar att om enskilda vinodlare i Skåne skulle få samma rätt att sälja egenproducerat vin, som man gör i Italien, Tyskland, Frankrike med flera länder så hotas Systembolaget och hela den svenska alkoholpolitiken.

Anledningen är att när vi gick med i EU så förbehöll sig Sverige att ha kvar Systembolagets spritmonopol. Svenska folket kan nämligen inte hantera sprit, vilket man kan i andra länder.

Om nu Sverige skulle tulla lite på detta monopol, så gäller enligt EU inte det gamla undantaget längre. Om en enda bonde i Skåne får sälja vin så måste alla näringsidkare få göra det annars snedvrids ju konkurrensen.

Och får de sälja vin så måste de också få sälja sprit. Jajamensan, så är det! Några glidningar i reglerna kan inte accepteras. ”Liten druva stjälper ofta stora lass”.

Det är denna typ av stelbent byråkrati, som gjort att vi i Landsbygdspartiet oberoende vill lämna EU. Fram för mer sunt förnuft i politiken!

För Landsbygdspartiet oberoende Lpo

Arne Gunnarsson

Strömsnäsbruk